Izvor:
27.04.2019 u 14:49
0

POL STRONSKI: Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum sa KiM!

Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum koji bi trebalo da postigne sa Prištinom, tvrdi Pol Stronski, stručnjak za Rusiju i Evroaziju Karnegijevog instituta za mir u Vašingtonu.

To je, smatra Stronski, mogla biti tema tokom susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, na Forumu “Pojas i put”, koji je održan u Pekingu, a uoči sastanka u Berlinu.

Kako je Stronski ocenio u intervjuu za Glas Amerike, predsednik Srbije je, računajući na snagu kineskog veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, svoje viđenje dijaloga sa Pristinom želeo da predstavi i kineskom predsedniku Ši Đinpingu.

– Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum srpskim vlastima će biti potrebno da uvere Rusiju da se saglasi sa tim rešenjem – smatra Stronski i ocenjuje da su "trenutno u porastu nacionalističke tenzije i predsednik Srbije ne želi da deluje kao da se u manjem intenzitetu zalaže za nacionalne interese Srbije – nego što to čini Rusija".

Prema njegovim rečima, vlasti Srbije žele da se uvere da postoji Putinovo saglasje.

– Izostanak bi Srbiju mogao koštati ruske podrške u mnogim drugim pitanjima – ocenjuje Stronski i dodaje da bi sa druge strane Rusija takvu situaciju mogla koristiti za "izazivanje problema u odnosima sa zemljama zapada".

– Sve to naravno, ukoliko su srpske vlasti i svi koji stoje iza nje u potpunosti sigurni da sporazum treba postići – tvrdi Stronski.

On ocenjuje da trenutno deluje kao da će između Beograda i Prištine biti postignuta neka vrsta dogovora.

Izgleda da su dve strane bliže sporazumu nego ikada ranije.

Mislim da takvi signali trenutno više dolaze sa srpske strane", kaže Stronski, ali ukazuje i da ima još dosta otvorenih pitanja kojima bi vlasti dve zemlje trebalo da se bave.

– Ali, najvažnije je da pregovori napreduju – što je delovalo nezamislivo do pre samo godinu dana. Ne mogu da kažem šta je tačno uticalo na promenu. To je i dalje značajna nedoumica. Za obe strane je dobro da se spor Kosova i Srbije uskoro reši jer će to doprineti napretku obeju strana. Iniciraće političku i ekonomsku modernizaciju i ojačati njihove veze sa partnerima na zapadu – smatra Stronski.

Izvor: Tanjug
Foto: DFWatch/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter