Izvor:
07.05.2019 u 10:36
0

ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI: Zemlje kandidati za pristupanje Evropaskoj uniji treba da se fokusiraju na reforme!

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da zemlje kandidati za pristupanje Evropskoj uniji treba da se fokusiraju na reforme, koje, kako kaže, ne treba da budu samo kozmetičke.

– Još uvek smo nezavršenog posla. Čeka nas integracija Zapadnog Balkana. Ako pogledamo poslednji krug proširenja, rekao bih da se uslovi nisu promenili. EU nije baš u potpunosti promenila ''karte'' na stolu i ne bih se složio sa takvim kritikama koje se čuju pri svakom krugu proširenja- rekao je Fabrici na Međunarodnoj konferenciji “Veliko proširenje – pouke za Zapadni Balkan”

On je dodao da je “kredibilitet procesa” ostao isti, navodeći da se do proširenja može doći ako se ispune uslovi, u suprotnom, ako zemlja nije ispunila uslove onda ne može da postane deo evropske porodice.

– Često čujem da se zemlje kandidati pribojavaju da ih Evropska unija ne želi, međutim, akcenat treba da se stavi na reforme- rekao je Fabrici.

Fabrici je ukazao na važnost pomirenja i dobrosusedskih odnosa, te naveo da je jedini način da se promeni slika Evrope – da se promeni način na koji komuniciramo, zato je, kako kaže, sada Zapadni Balkan u procesu pomirenja i uspostavljanja dobrosusedske saradnje.

On je ponovio da se zemlje u procesu proširenja moraju fokusirati na reforme koje, kako kaže, moraju da proizvedu rezultate poput razvoja ekonomije, uz poštovanje društvenog razvoja i socijalnih prava.

– Ukoliko se obezbede svi elementi od slobode medija do bezbednosti, onda je zemlja spremna za prosirenje- rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, Evropska unija želi zemlje koje dele iste sisteme vrednosti i koje mogu da doprinesu razvoju celokupnog sistema.

– Unija se u tom smislu bazira na odgovornosti i solidarnosti. Zemlje kandidati moraju da sprovedu ozbiljne reforme, ne samo kozmetičke i da ispune standarde koje postoje u EU, jer kada postanete član postavlja se pitanje sta će se desiti, da li ćete biti u stanju da reagujete na proširenje tržišta, migrantsku krizu…- rekao je on.

Fabrici je poručio da je proces pristupanja – proces, a ne nešto što traje dan ili dva, te da bi zemlja na kraju puta trebalo da bude u stanju da preuzme sva prava i obaveze.

– Kao kada idete na ispit. Ne možete da odete kod profesora i pitate da li sam položio ili ne, morate da pokažete svoje znanje– rekao je Fabrici.

Ukazao je da poglavlja 23 i 24 podrazumevaju osnovne reforme podsetivši da se ona tiču vladavine prava, ljudskih prava…

Takođe, poručio je i da je Strategija za Zapadni Balkan jedan od rukovodećih dokumenata kada je reč o perspektivi EU za region i da je na Sofijskom samitu doneta jasna mapa puta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar