Izvor:
08.05.2019 u 14:21
0

CAREVIĆ: Doživotni zatvor zameniće postojeću kaznu!

U Srbiji trenutno 88 osuđenika služi najtežu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora, koju bi uskoro trebalo da zameni kazna doživotnog zatvora, ukoliko se usvoje predlozi za izmene Krivičnog zakonika.

Osuđenici koji su osuđeni na maksimalnu kaznu nastaviće da je služe, dok će doživotni zatvor sudovi moći da izriču nakon usvajanja izmena KZ-a i po izvršenju nekog od najtežih krivičnih dela za koja je ta kazna propisana.

Tim povodom u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da su spremni za uvođenje ove nove krivične sankcije koja nikada nije postojala u pravnom sistemu Srbije.

Izmenama KZ-a doživotni zatvor zameniće postojeću kaznu od 30 do 40 godina zatvora, pre koje je za najteža krivična dela bila izricana smrtna kazna, ukinuta 2000. godine u Srbiji.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao je novinarima da će zatvorski pravilnici, biti usklađeni sa predstojećim zmenama KZ-a, dok Zakon o izvršenju krivičnih sankcija nema potrebe da se menja.

Što se spremnosti i tiče kapaciteta, ne znamo u ovom momentu koliki će biti broj osuđenih na kaznu doživotnog zatvora – rekao je Carević.

Takvi osuđenici, kako je dodao, verovatno će biti smeštani u veće zatvore gde se inače služe duže vremenske kazne, poput Kazneno popravnog zavoda u Beogradu, Zabela u Požarevcu i zatvor u Nišu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter