Izvor:
30.05.2019 u 18:40
0

PREMIJER GZAVIJE BETEL: „Sporazum Srbije i Kosova je u obostranom interesu i dobro sredstvo nastavka puta Srbije ka EU!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Luksemburga Gzavije Betel konstatovali su večeras u Beogradu da su odnosi dve zemlje na uzlaznoj liniji a Vučić je rekao da visoko ceni podršku Lukseburga evropskim integracijama Srbije.

Vučić je naglasio i da je važno da se nastave razgovori Beograda i Prištine o postizanju kompromisnog rešenja, jer bi sve ostalo vodilo u veće probleme i to i u celom regionu.

Predsednik Srbije je, na konferenciji za medije posle razgovora sa Betelom, rekao da je gostu preneo zahvalnost što Luksemburg podržava Srbiju na njenom evropskom putu i podvukao da se naša zemlja nalazi ne u sasvim lakoj situaciji zbog odnosa sa Prištinom.

Ukazao je da je Betel prijatelj Srbije, koji želi uvek da sasluša druge i uvek može da na najmudriji način podeli savete nama koji smo na evropskom putu.

Kaže da je govorio i o pozitivnoj ekonomskoj situaciji, makroekonomskim kretanjima i odličnim finansijama.

Nadam se da ćemo sačuvati mir i stabilnost, jer je to od najvećeg značaja za našu zemlju. Važno je da nastavimo razgovore što pre. Nadam se da će takse biti što pre ukinute kako mogli da nastavim razgovore o postizanju kompromisnog rešenja, jer bi sve ostalo vodilo u veće probleme i u celom regionu – kazao je Vučić.

On je istakao da bi Srbija želela da se njeni ljudi koji žive u Luksemburgu vraćaju, a ne da odlaze da žive u tu prelepu zemlju.

Vučić je istakao da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri i da je 101 kompanija registrovana u Luksembrgu, a deluje na prostoru Srbije.

Verujem da su zadovoljni poslovanjem i uslovima koje imaju u Srbiji. Spremni smo da pondimo još bolje ekonosmke uslove i verujem da ćemo i ove godine napraviti još veći napredak na Duing biznis listi – rekao je Vučić.

Predsednik je uputio molbu premijeru Betelu da njegovim ličnim autoritetom i autoritetom koji Luksemburg ima kao ozbiljna zemlja koja je prijatelj svima u Evropi, pomogne Srbiji na putu ka EU i u prevazilaženju trenutnih političkih prepreka u regionu.

Spremni smo da saslušamo i čujemo, i mnoge mere da preduzmemo, da vidimo kako da Srbiju izvedemo na siguran put, ka EU i ka boljem i bogatijem životu građana – rekao je Vučić.

Izrazio je veliku zahvalnost premijeru Luksemburga na ličnom angažovanju u održavanju redovnih kontakata sa srpskom zajednicom u toj zemlji, koja broji između 7.000 i 8.000 ljudi.

Premijer Luksemburga je poručio da je uveren u evropsku budućnost Srbije, za koju, kako kaže, smatra da će uskoro doći.

Rekao je da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, predstavljen juče, u interesu naše zemlje.

Treba da nastavite sa naporima, da radite na stvarima koje su pomenute u Izveštaju – sloboda medija, pravna država, što je sve u vašem interesu – rekao je on, dodavši da svi znaju da neke mere nisu popularne.

Betel je podsetio da je prošlo dosta godina otkada je neki premijer Luksemburga bio u poseti Srbiji.

Bilo je vreme da neko opet dođe da još jednom istaknemo koliko su izvanredne bilateralne veze između dve zemlje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu a to se vidi i kroz veliko prisustvo Srba u Luksemburgu koji se tamo dobro osećaju – kaže Betel.

Ističe da još veći akcenat treba baciti na digitalizaciju, ocenivši da je taj proces u Srbiji u zamahu i da prevazilazi i region.

Moja zemlja je prijatelj Srbije, uvek smo vas podržavali na evropskom putu, a vaš region igra važnu ulogu za mir na našem kontinentu, na kojem smo zajedno – kaže premijer Luksemburga.

Mir je nešto o čemu se ne može razmišljati kao o nečemu što je u potpunosti stečeno. Projekat EU, projekat mira, je ono do čega držim. Sporazum Srbije i Kosova je u obostranom interesu i dobro sredstvo nastavka puta Srbije kao EU, što je put mira – ističe Betel.

Na vlastima dve strane je da prihvate ono što je prihvatljivo, bez nametanja, već da se obezbedi da narodi žive na dobar način.

Mi smo za konstruktivan pristup – rekao je on, podsetivši da je Luksemburg za vreme Drugog svetskog rata bio "kao u sendviču" između zemalja koje su bile neprijatelji.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/Printscreen (buducnostsrbijeav)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar