Izvor:
04.06.2019 u 13:59
0

KRKOBABIĆ: Imperativ je da sačuvamo srpskog domaćina!

Ministar Milan Krkobabić danas je razgovarao je danas s episkopom valjevski Milutinom o tome kako da se Eparhija valjevska i praktično uključi u očuvanje i oživljavanje sela i da što veći broj mladih ostane da živi i pokrene poljoprivrednu proizvodnju u valjevskim selima.

Prilikom obilaska savremenog objekta površine 2.000 metara kvadratnih za preradu voća i povrća, pre svega sušene šljive, kao i hladnjače kapaciteta 2.700 tona koju gradi Eparhija valjevska, ministar je poručio: "Hoćemo da prepoznatljivo voće iz ovog dela Srbije, pre svega sveža i sušena šljiva, stigne do trpeza Srbije ali i Belorusije".

Dodao je da je država u okviru projekta ravnomernog regionalnog razvoja "500 zadruga u 500 sela" pokazala spremnost da ulaže u slične projekte, ali da je tu i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, te da očekuju da se uključi i lokalna samouprava u Valjevu.

Krkobabić je podsetio da je imperativ vremena da sačuvamo srpskog domaćina.

– On mora da radi i živi na selu i da obrađuje svoje zemljište. A zemljište je svetinja. Oni koji na zemlju gledaju samo kao na robu – neka zaborave na takav stav. Jer, u Srbiji danas u oko 560.000 poljoprivrednih gazdinstava od poljoprivrede živi oko 1,4 miliona ljudi – naveo je ministar.

Episkop valjevski Milutin rekao je da je od ministra čuo reči ohrabrenja za srpsko selo i poljoprivrednika.

– Na istom smo zadatku cilj nam je da zadržimo mlade na selu, a za mene lično seljak je veličanstven – poručio je episkop.

Prema rečima agroekonomskog analitičara Branislava Gulana Srpskoj pravoslavnoj crkvi je od 70.000 ha oduzetog zemljišta vraćeno 58.000 ha, što je veliki poljoprivredni potencijal.

Na kraju posete valjevskoj eparhiji ministar zadužen za regionalni razvoj posetio je manastir Pustinja iz 13. veka, a u današnjim su razgovorima učestvovali i vladika australijsko-novozelandski Siluan, Mileta Radojević, v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, ambasadror Belorusije u Srbiji Valerij Briljov i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter