Izvor:
05.06.2019 u 13:29
0

JOKSIMOVIĆ PORUČILA: Cilj Vlade je moderna i održiva Srbija!

Održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju, da prepoznaju probleme, menjaju rđave prakse, uvode nova rešenja i da svaki dan rade i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije, izjavila je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

– Prošla su vremena, istekao je rok upotrebe frazeologije i populizma, sada idemo na konretne rezultate, konkretna rešenja – rekla je Joksimović na potpisivanju tri memoranduma u okviru programa Podrške EU u pripremi projekata (EU PPF).

To su, prema njenim rečima, pokrenule Vlade od 2012. godine, a posebno od 2014. godine, sa jednim razvojnim i snaznim ekspozeom koji je pokrenuo tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a što su Vlade od 2016. godine nastavile da sprovode u kontinuitetu.

– Danas na jedan ozbiljan način realizujemo ono što obećali građanima – izjavila je ministarka Joksimović.

Istakla je da potpisivanje memoranduma o modernizaciji pruge Velika Plana – Niš, o remedijaciji i revitalizaciji Velikog Bačkog kanala i o upravljanju otpadnim vodama u Kraljevu ne predstavljaju samo ubrzanje evropskih integracija.

– Ovde je cilj ono što dobro sažima parola koju je EU pripremila za Srbiju – ''EU za tebe – moderna i odrziva Srbija''. To je ono što je cilj pre svega i ove Vlade Republike Srbije, a naravno zajedno i u partnerskom odnosu sa EU – poručila je Joksimović.

Ukupna investiciona vrednost 15 projekata koji će se realizovati kroz evropski program je oko 900 miliona evra, a ministarka ističe da nije sve pitanje novca, već pitanje održive razvijenosti svakog dela Srbije i obaveze da se ne zaobiđe nijedan građanin.

Podsećajući da Srbija sa EU sarađuje uspešno već dug niz godina, Joksimović ističe da je Srbija pokazala da je spremna i da samostalno prepozna razvojne projekte.

– Nisu svi projekti uvek razvojni i upravo zbog toga smo 2014. i 2015. godine identifikovali metodologiju za prioritizaciju infrastrukturnih projekata, koja se pokazala toliko uspešnom da su i drugi u regionu počeli da je primenjuju. Mi smo na taj način pokazali da smo spremni da samostalno identifikujemo ono što daje najvažniju razvojnu dimenziju našoj privredi i ekonomiji – kaže Joksimović.

Ministarka ističe da je Srbija napravila i plan prioritizacije međunarodne razvojne pomoći, odnosno plan kako će se sredstva iz EU i od drugih donatora iskoristiti za održivo-razvojne projekte širom zemlje.

– To je jako važno, jer je u prethodnom periodu dolazilo do iracionalnih preklapanja, dupliranja finansiranja istih projekata, nepotrebnog zaduživanja kod mejdunarodnih finansijskih institucija, pa čak i komercijalnih banaka – rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter