Izvor:
05.06.2019 u 14:31
0

TRIVAN: Iza nas godinu dana vrednog rada!

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas na prijemu povodom Svetskog dana zaštite životne sredine da je iza njegovog Ministarstva godinu dana vrednog rada, izuzetno važna konferencija UNEP-a u Beogradu, i da rezultati pokazuju da je za samo dva godine reč o jednoj od najboljih administracija u Vladi.

– Pokazujemo da može drugačije. Ali i koliko još imamo da radimo. Naše društvo očekuje puno, a to sve nije moguće u kratkom roku – rekao je Trivan na prijemu u Botaničkoj bašti u Beogradu.

On je istakao da je "prioritet prioriteta" pitanje postrojenja za preradu komunalnog otpada, kao i pitanje zagađenja vazduha.

– Budućnost je naša. Za nas je već došla. Svi građani, javnost, mediji i civilno društvo treba da pomere lestvicu i tada će nam biti bolje. Ovde su u pitanju infrastrukturni projekti – istakao je ministar.

On je zahvalio EU, jer, kako je rekao, najbolje na svetu razume šta je zaštita životne sredine.

– Iz EU nam daju i znanje i tehnologije i novac. Ulažemo napore za svoj deo posla. Pružajte nam pomoć i dalje – naveo je Trivan.

On je dodao i da je zaštita životne sredine prostor za prijateljstvo i druženje, i da tu, za razlilku od drugih oblasti, "nema dnevne politike".

– Klimatske promene paradigma su vremena u kome živimo, vremena bujica i poplava. Srbija ima nameru da se u svetlu erozije bujica i voda time bavi. Spasa nam nema, ali moramo da uspemo – poručio je Trivan.

Budućnost je, ističe, u cirkularnoj zelenoj ekonomiji kao osnovi održivog razvoja.

– Sve što radimo, radimo zbog ljubavi za svoju zemlju. Ophodite se prema zemlji kao prema majci i Srbija će dočekati zelenu granu – zaključio je Trivan.

Švedski ambasador u Srbiji Jan Lundin rekao je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine da srž saradnje Srbije i Švedske predstavlja ekologija.

– Švedska ne bi bila toliko aktivna da Srbija nije izrazila želju da postane članica EU – istakao je Lundin na prijemu u beogradskoj Botaničkoj bašti.

On je rekao da je proteklih dana obišao radove na izgradnji Zavoda za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru.

– Interes je čista voda, manje divljih deponija. To je dugoročan posao i sasvim novo poglavlje u poslovnim vezama EU i Srbije. To će stvoriti uslove za nova radna mesta u celoj Srbiji. Čista voda preduslov je za organsku poljoprivredu – napomenuo je Lundin.

Istakao je da je uveren u dobar rezultat, te da činjenica da je u Srbiji najveća švedska ambasada u Evropi dovoljno govori o ambicijama u Srbiji.

Na predlog Generalne skupštine UN, 5. jun izabran je za Svetski dan zaštite životne sredine, kada je u Stokholmu i održana prva konferencija za zaštitu životne sredine 1972. godine.

Taj predlog potekao je baš od nekadašnje SFRJ.

Na prijemu u Botaničkoj bašti "Jevremovac" uručene su zahvalnice za doprinos poboljšanju životne okoline.

Među dobitnicima su, između ostalih, ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, direktor šumskog gazdinstva Srbijašume ispred JP Srbijašume Igor Petrović, ambasador Srbije u Keniji Dragan Župadinac, pomoćnik u pregovaračkom poglavlju 27 Arunas Kundrotas, direktorka rezervata "Uvac" Miljka Dučić, novinar Jovan Memedović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter