Izvor:
10.06.2019 u 15:30
0

UŽIVO PRAĆENJE SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Dačić se osvrnuo i na preteće poruke albanskog premijera Edija Rame!

U fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija tzv. kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je trenutno stanje na KiM dokaz da je potrebno više rasprava u SB UN na tu temu.

– Poštovani gospodine predsedniče, Cenjeni članovi Saveta bezbednosti, želim da zahvalim generalnom sekretaru Guterešu i specijalnom predstavniku Taninu na naporima koje ulažu u sprovođenje mandata UNMIK-a, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Gotovo dve godine su na ovim sednicama vođene rasprave o tome da li ćemo se sastajati dva, tri ili četiri puta godišnje, a za to vreme situacija na Kosovu i Metohiji se samo pogoršavala. Trenutno stanje nam, na žalost, govori da je odluka o smanjenju broja sednica bila preuranjena, ali nadam se da smo proceduralna pitanja ostavili iza sebe i da ćemo sada moći da se posvetimo suštinskim temama i učinimo naše sastanke plodotvornim.

Razmatranje situacije na Kosovu i Metohiji u ovom uvaženom telu, uprkos pojedinim ocenama da su rasprave često antagonizujuće i nekonstruktivne, predstavlja nezamenljivu priliku da Savet bezbednosti i međunarodna zajednica budu redovno i transparentno informisani o stanju na terenu i ključnim političkim i bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavamo u Pokrajini, ma kako oni bili teški i uprkos tome što evidentno imamo različite stavove.

Želim da na samom početku ponovo pozovem na dijalog i rešavanje ovog višedecenijskog problema mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja. Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu. U pregovorima vođenim u Briselu pod okriljem EU jedna strana u dijalogu se tako ponaša od njegovog početka. Druga, na žalost, ne. Od Prištine smo prošle nedelje čuli da ne planira da sprovede ništa od onoga što je dogovoreno pre šest godina, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština. Ova izjava Hašima Tačija nas navodi da se zapitamo šta smo sve ovo vreme radili. Jer ako se postigne dogovor, a onda se on od strane Prištine ne sprovede šest godina i nakon toga otvoreno odbaci, postavlja se pitanje da li je to uopšte bio dijalog. Nije ovde prevarena i oštećena samo Srbija, koju je čitava međunarodna zajednica ohrabrivala na dijalog i pozivala na uzdržanost i strpljenje, uprkos tome što Priština nije sprovodila dogovoreno. Ovde je ozbiljno doveden u pitanje kredibilitet Evropske unije koja je svoj potpis stavila na Briselski sporazum i time garantovala njegovo sprovođenje.

Podsetiću vas još jednom da sam ja u svojstvu premijera u avgustu 2013. godine sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton potpisao Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. Pregovori koji su prethodili njegovom potpisivanju nisu bili nimalo laki, niti je Srbija bila zadovoljna svim rešenjima, ali je kao odgovoran partner sprovela sve obaveze koje je preuzela. Srbija je taj sporazum potpisala isključivo zato što je njime garantovano osnivanje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, predstavnici Prištine ne samo da su otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, oni su otvoreno zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije.

Da li se ovo može smatrati ozbiljnom i odgovornom stranom sa kojom treba da nastavimo razgovore? I ko sada može da nas uveri da se Priština neće na isti način prema ovom procesu ponašati i ubuduće?

– Ovome treba dodati i vrlo preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa tzv. Kosovom, na koje niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne – izjavio je Dačić.

Rezolucija 1244 je još uvek na snazi

Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je obvjasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, mporaju odmah da budu pušteni i predati misiji UN.

On je objasnio da UNMIK nastavlja da deluje na osnovu rezolucije 1244 i da je ona još uvek na snazi.

Blag govor Tanina

Tanin je, čini se, kao da je primoran kritikovao Prištinu. Prazan govor, bez mnogo konkretnih rečenica je završen.

"Maltretirali su pripadnike UN"

Tanin je istakao da su vlasti u Prištini maltretirali službenike UN.

Govoreći o hapšenju dvojice službenika UN, Tanin je rekao da je "imunitet pripadnika osoblja nije poštovan", kao i da su obojica bila "izložena preteranoj sili", nakon čega su hospitalizovani.

– Imovina UN je na nepropisan način prisvoijena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna sitiuacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika – izjavio je Tanin.

Tanin podnosi izveštaj

Šef Unmika Zahir Tanin, generalni sekretar UN o radu UNMIK, podnosi izveštaj i podseća da Priština nije povukla takse na robu i pored poziva međunarodne zajednice da to uradi, te ističe da su odnosi Beograda i Prištine gori nego pre.

– Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244… Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad, rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute – izjavio je Tanin.

Tanin poziva na "aktivnije angažovanje" i "pokazivanje opredeljenja za zaštitu interesa građana".

On kaže da su se izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije održali mirno, te da je ponovo pobedila Srpska lista.

Tanin podseća na akciju ROSU i kaže da je cilj bio "privođenje osumnjičenih za organizovani kriminal", ali ističe povređivanje i hapšenje predstavnika UN.

– Imunitet naših pripadnika od hapšenja i od pritvora nisu poštovani. Imovina UN je na nepropisan način pretražena, pretresana i zapljenjena. Uprkos našem zahtevu i obično korisnim odnosima koje imamo sa vlastima u Prištini, situacija je takva da su vlasti u Prištini podelile veoma malo činjeničnim dokazima sa UN o hapšenju i povređivanju naših službenika – ističe Tanin.

Kako kaže, bio je primoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika UNMIK-a.

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova i Metohije na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za "personu non grata", doktrinu koja se, kako kaže, ne primenjuje na člčanove osoblja UN ili u vezi sa njima.

Počela rasprava o Kosovu i Metohiji

Pred SB UN počela je rasprava o Kosovu i Metohiji.

Prva tema SB – Libija

Sednica SB UN je počela, a prva tema je situacija u Libiji.

Lazanski izneo očekivanja

– Svako će izneti svoje stavove. Srbija će dati naglasak da to nije bila policijska akcija kao što je istina, bila je više jedna vojna operacija, gde je upotrebljena prekomerna sila, ljudi su bili pretučeni, pohapšeni i da je to praktično bio pokušaj etničkog čišćenja severa Kosova, Rusija će izneti svoj stav i negodovanje jer je pretučen njihov diolomata koji je u sastavu UNMIK-a, Kina će to podržati, a Amerikanci će sve to blokirati. Tako da ne očekujem neko zajedničko saopštenje, već da će svako izneti svoj stav, i na tome će se završiti – rekao je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski o predstojećoj sednici SB UN za portal Happytv.rs.

Selaković uzdržan

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je "slamka za koju se Srbija hvata u borbi za Kosovo i Metohiju", izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Šešelj: Iza upada ROSU na sever Kosova stoji Zapad

Predsednik SRS Vojislav Šešelj rekao je da ne očekuje mnogo od sednice SB UN o Kosovu i Metohiji, ali da Srbija uvek treba iskoristiti priliku da iznese svoje stavove pred svetom.

– Srbija mora da se pozove na dobijenu garanciju da ROSU neće upadati na sever Kosova i mora se na sednici postaviti oštrije u odnosu prema Zapadnim silama, jer upravo one stoje iza upada ROSU – izjavio je Šešelj.

Početak sednice u 16:00 časova

Početak sednice SB UN je zakazan za 16 časova.

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

U izveštaju se navodi da je u poslednjih šest meseci zabeleženo nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

– 12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija – naveo je Gutereš.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavlja Srbiju na sednici SB UN.

Poslednji upad tzv. kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN je u fokusu zasedanja.

Izvor: Srbija Danas
Foto: Srbija Danas/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter