Izvor: Tanjug
21.09.2021 u 11:38
0

GRANIĆ: Odnosi između Hrvatske i Srbije su „uspavani“

 Odnosi Srbije i Hrvatske su „uspavani“, iako u medijima tako ne izgleda, a i danas, 25 godina nakon potpisivanja Sporazuma o normalizaciji, odnosi Beograda i Zagreba zahtevaju normalizaciju, ocenili su danas učesnici međunarodne onlajn konferencije, na kojoj je govorio i jedan od potpisnika sporazuma Mate Granić.

PROČITAJTE JOŠ: OSMANI TVRDI DA SRBIJA KRŠI SPORAZUME: Poziva EU da reaguje

„I 25 godina kasnije potrebna nam je normalizacija. Sporazum, potpisan 1996. ne znači da je bio neuspesan, bio je nužan, predstavljao je ohrabrenje i mnogi su ga dočekali sa olakšanjem“, rekao je predstavnik Foruma za vanjsku politiku i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Dejan Jović, koji zajedno sa Centrom za spoljnu politiku organizuje skup čiji su učesnici i bivši predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.

Jović je rekao da neke odredbe iz Sporazuma ne samo da nisu ni ostvarene, već su čak i prekšene, što, kako je dodao, pokazuje da može i mora da se uradi više u odnosima Srbije i Hrvatske.

Važno je da se u odnosima dveju zemalja ne postavljaju prepreke već da se one uklanjaju, rekao je Jović i dodao da nijednoj strani ona druga nije prioritetno pitanje, ali da je ipak bolje ne obraćati pažnju na drugu stranu „nego da se svađamo“.

VAŽNO: ANDRIJA MANDIĆ PORUČIO: Bahato ponasanje naoruzanih siledzija primer je pritiska na Srbe!

Predsednik Centra za spoljnu politku i profesor beogradskog Fakulteta političkihn nauka Dragan Ðukanović ocenio je da je i danas termin normalizacija potreban na ovim prostorima i podsetio na 10 godina neuspešnog dijaloga o noramlaizaciji odnosa Beograda i Prištine i da im se još ne nazire uspešan kraj.

Podsetio je da je Sporazum o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske, iz avgusta 1996. potpisan u Palati Federacije bio prvi pokšaj da se normalizuju odnosi na postjugoslovenskom području i da je prethodio onima u Makedoniji, Sloveniji i BiH.

Izrazio je žaljenje što niko sa srpske strane, od učesnika procesa donošenja Sporazuma, nije prisutan na skupu čiji je cilj donošenje predloga za rešavanje i dalje otvorenih pitanja.

PROČITAJTE JOŠ: SPREMAN ATENTAT NA ZAEVA: Razlog je navodno promena imena zemlje!

Brtitanski ambasador u Zagrebu Sajmon Tomas, rekao je da ambasada podržava skup, jer je za London ovaj deo regiona veoma važan, iako je Britanija izašla iz Evropske unije.

„Želimo da nas kontitent živi u stabilnosti i prosperitetu“, rekao je Tomas koji je govorio o odnosima „dva važna igrača na ovim prostorima“.

On je ocenio da je odluka o potpisivanju Sporazuma značajna i da je trebalo mnogo hrabrosti da se napravi takav dokument.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter