Izvor:
25.09.2019 u 10:58
0

MIHAJLOVIĆ: Naša vizija je potpuna inkluzija Roma!

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma, Zorana Mihajlović izjavila je danas da se mnogo radi na inkluziji Roma u društvo, te da je vizija države njihovo potpuno uključivanje kako bi imali jednake uslove za zapošljavanje i dalji napredak.

– Imamo i strategije i akcione planove, kao i Koordinaciono telo. Naša vizija je potpuna inkluzija Roma i Romkinja u društvo. Moramo imati iste uslove i za obrazovanje, i za zapošljavanje, i za stanovanje – istakla je Mihajlovićeva u obraćanju novinarima u Palati Srbija na predstavljanju izveštaja regionalne konferencije "Dekada inkluzije Roma", u organizaciji ambasade Slovačke.

Ona je navela da je u proteklom periodu, s partnerima, mahom iz EU i Nemačke, Srbija realizovala mnoge investicije i projekte, kao i da je gradila i rekonstruisala stanove za Rome, čija se vrednost meri milionima evra.

– Posebno smo radili na tome da Romi i Romkinje imaju bolji pristup javnim politikama, da imamo sve veći broj Roma i Romkinja u oblasti zdravstva kao medijatora, ali i u drugim oblastima – napomenula je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, kruna svega je da se vidi koliko je Roma i Romkinja zaposleno prethodnih godina, kako bi sve što se radi imalo rezultate.

– Prema podacima kojima raspolažem, Roma je zaposleno 5.140 u 2017. godini, zatim 6.200 u 2018. godini, a 2019. do sad, 4.700. Od tog broja uvek je 40-45 procenata Romkinja, jer ako govorimo o najosetljivijim grupama u našem društvu, to jesu žene i to jesu Romkinje – kazala je Mihajlovićeva.

Njen predlog je da se uvede indeks inkluzivnosti Roma, te da se tako meri šta je učinjeno za Rome i Romkinje u Srbiji.

– Potrebno je doći do stadijuma da budemo svi jednaki. U našem društvu još nismo svi jednaki i nemamo iste uslove za obrazovanje i napredak – zaključila je Mihajlovićeva.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter