Izvor:
01.10.2019 u 17:50
0

MINISTAR HAVISTO: Finska podržava proširenje EU, Zapadni Balkan treba da postane deo Unije!

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto izjavio je u Beogradu da njegova zemlja podržava proširenje EU i da Zapadni Balkan treba da postane deo Unije.

Finska podržava proširenje EU, pregovori treba da se nastave sa Srbijom i Crnom Gorom, nadam se da će doći do napretka i sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer Zapadni Balkan treba da se priključi Uniji, a ne da gleda sa strane – rekao je Havisto na konferenciji za medije posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Havisto je kazao da Evropa prolazi kroz teško vreme, da je okupirana Bregzitom, i dodao da se nada da će Zapadni Balkan biti važan deo EU.

Šef finske diplomatije je rekao i da je Finska posvećena dijalogu Beograda i Prištine, da je dobra volja obe strane veoma važna.

Mi smo rekli kosovskim liderima da takse (od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije) treba da budu ukinute, a oni su kazali da na njih negativno utiču aktivnosti (Srbije) na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova – kazao je Havisto.

On je naveo da se Finska nada da će Srbija primeniti preporuke međunarodnih institucija u vezi s izborima.

Dačić je na istoj konferenciji izrazio zadovoljstvo zbog posete Havista jer Finska trenutno predsedava Evropskoj uniji i zbog toga što se u ovoj godini obeležava 90. godišnjica diplomatskih odnosa dve zemlje.

Bilateralni odnosi su dobri, ali nisu dovoljno razvijeni, mogu da budu znatno bolji, postoji niz oblasti u kojima dve zemlje mogu uspešno da sarađuju – rekao je Dačić.

On je kazao da je robna razmena dve zemlje iznosila 150 miliona evra u 2018. godini, ocenio da može da bude mnogo viša, kao i investicije, i dodao da je Srbija spremna da radi na unapređenju ekonomske saradnje.

Dačić je zahvalio Finskoj na podršci evrointegracijama Srbije.

U Evropskoj uniji postoje zemlje koje smatraju da treba usporiti proces proširenja, dok EU ne reši svoje probleme. Finska podržava proširenje, a mi smo spremni da učestvujemo u svim inicijativama koje ona ima u tom pogledu – naveo je Dačić.

On je rekao da je s finskim ministrom razgovarao i o srpskoj unutrašnjoj situaciji, o izborima na Kosovu i u Srbiji i dijalogu Beograda i Prištine i dodao da mu je kazao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Dačić je naveo da će Srbija ispuniti preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), savetodavne institucije OEBS-a, u vezi s izborima i dodao da misli da deo srpske opozicije najavljuje bojkot zbog "bojazni od rezultata izbora".

Havisto i Dačić su ranije danas u Arhivu Jugoslavije otvarili izložbu "Beograd – Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa".

Izvor: B92
Foto: Pekka Haavisto/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter