Izvor:
02.10.2019 u 10:14
0

SRĐA TRIFKOVIĆ ZA HEPI PORTAL O SAMITU VIŠEGRADSKE GRUPE: Put ka Evropi za Srbiju ide preko Budimpešte, a ne preko Zagreba! (VIDEO)

Put ka Evropi za Srbiju ide preko Budimpešte, a ne preko Zagreba, izjavio je profesor Srđa Trifković gostujući na portalu Hepi televizije.

Poziv koji je upućen predsedniku Vučiću za samit Višegradske grupe je značajan sa stanovišta nove geostrateške orijentacije, drugim rečima, put ka Evropi za Srbiju ide preko Budimpešte, a ne Zagreba.

Blagonaklonost Višegradske četvorke, pre svega Praga i Budimpešte, prema Srbiji je više godina vidljiv faktor evropske političke scene, to nešto manje važi za Poljsku jer ona zbog svoje tradicionalne rusofobije, ne gleda blagonaklono na bliske veze Beograda sa Moskvom, i takođe smo videli da predstavnici Srbije nisu pozvani na komemoraciju povodom osamdesete godišnjice od početka Drugog svetskog rata u Varšavi. Sa druge tri zemlje, postoji svest i o međusobnom kompatabilnom strateškom odnosu, naime, i njimaje važan put ka Egejskom moru. – rekao je prof Trifković.

Očekuje se poseta turskog prdsednika Srbiji, mi pre svega treba da imamo očekivanja koja se odnose na ekonomsku sferu. S druge strane, Erdogan bi mogao da ukaže Sarajevu da ne „podgreva“ ratnu retoriku.

Očekivanja mogu da se fokusiraju na ekonomska pitanja, s druge strane trebalo bi Vučić da ukaže na opasnost koju krije novi program Stranke demokratske akcije i u kome se poziva na povratak na pozicije koje su izazvale rat 1992. godine. Imajući u vidu koliko je Turska značajan faktor na bosansko-hercegovačkom prostoru, mislim da bi sa diplomatskog stanovišta bilo uputno za srpske zvaničnike da Erdogan ukaže da bi bilo poželjno da utiče na svoje prijatelje u Sarajevu da se klone retorike koja može da priziva ratne sukobeobjasnio je Trifković za Hepi portal.

Intervju u celosti možete pogledati u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter