Izvor: Novosti Magazin
03.10.2021 u 12:28
0

KAFA pre treninga povećava izdržljivost

Kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost, ali ipak ne treba preterivati, savetuju stručnjaci.

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak pre vežbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženja ljubitelja kafe.

PROČITAJTE JOŠ: PRAVILNO: Najbolji način da se zagrejete pre treninga (VIDEO)

Kafa vam daje izdržljivost

Šolja kafe u proseku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno je uneti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako čovek težine oko 61 kilogram može popiti dve šolje pre treninga. To će telu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako kofein može imati i negativnih posledica za organizam kao što su nesanica, glavobolje, teskoba i visoki krvni pritisak. Stoga se ne preporučuje preterivati s ovim vrućim napitkom.

-Prevelik unos kofeina može povećati nivo homocisteina u krvi koji se povezuje se moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću,

istakla je biohemičarka dr. Gill Hart.

Kofein je nepredvidljiv, stoga je na treningu uvek važno piti vodu kako biste sprečili dehidrataciju i preterano zagrevanje tela, dodala je britanska nutricionistkinja Jo Traver.

Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može poboljšati motoričke veštine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter