Izvor:
25.10.2019 u 14:12
0

RUŽIĆ: Unapređujemo uslove za referendum i narodnu inicijativu!

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je počela javna raspravu o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ministar Branko Ružić je tim povodom rekao da je cilj da se novim zakonom, u duhu reforme javne uprave i ostvarivanja prava građana, "ožive" instituti referenduma i narodne inicijative.

– Zakon koji uređuje ovu oblast ne samo da je prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom, već onemogućuje građanima da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti – rekao je ministar.

Dodao je da je od uvođenja višestranačja održano svega nekoliko referenduma i narodnih inicijativa i da takvu sliku Ministarstvo želi da promeni.

Nacrtom zakona se razrađuje ceo postupak pokretanja i sprovođenja narodne inicijative i referenduma, reguliše zaštita prava učesnika u ovim postupcima i uređuje pitanje finansiranja i kampanja, navodi se u saopštenju.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 22. novembra, a biće održani okrugli stolovi u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Izradu Nacrta Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i organizaciju javnih rasprava podržava Vlada Švajcarske u okviru projekta "Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019", dodaje se u saopštenju.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter