Izvor:
26.10.2019 u 06:54
0

RUŽIĆ: Jedan od kriterijuma za ulazak Srbije u EU je REFORMA JAVNE UPRAVE!

– Reforma javne uprave, jedan je od kriterijuma za ulazak Srbije u EU – izjavio je juče ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, otvarajući konferenciju povodom početka projekta: "Od moga grada mojoj zemlji – kako osigurati razvoj Srbije"?

Ružić je, na konferenciji koju je održao Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPI), uz podršku Nemačke kancelarije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji, rekao da je prioritet uređenje zakonodavnog okvira kako bi se lokalna uprava "pretvorila u servis građana i razvoja privrede".

– Zakon o državnoj upravi je otvorio mogućnost i jasno stavio do znanja obavezu da se građani i javnost u najranijoj fazi rasprave bilo kog propisa konsultuju i mislim da je to, takođe, važan okvir u kome se krećemo – rekao je ministar.

Kako je saopštio BFPI, Ružić je naglasio da je važno da se na pozitivnim primerima lokalnih samouprava iz Nemačke sagleda kako se mogu poboljšati životi građana i postići ekonomski razvoj.

Direktor GIZ-a u Srbiji, Gerhard Zipel izjavio je da GIZ sopstvenim sredstvima podržava ovaj projekat, verujući da “male investicije mogu dovesti do velikih promena”.

Kako je rekao, komunikacija lokalnih zajednica i državnih institucija je ključna, a lokalne inicijative mogu dati konstruktivan doprinos i biti potencijal za razvoj.

– Nadam se da se kroz ovaj projekat mogu identifikovati ideje za lokalni razvoj, i kako da procedure koje postoje na centralnom nivou, mogu koristiti lokalnim malim projektima, ali sa velikim uticajem – rekao je Zipel.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht zahvalila je GIZ-u što podržava ovaj projekat i okupljenim predstavnicima lokalnih samouprava poručila da je cilj projekta da građani identifikuju probleme i poteškoće i iznesu svoju viziju razvoja mesta u kojima žive.

– Građani će biti deo javne rasprave i nadamo se da će svi koji predstavljaju razne aktere u vašim mestima otvoreno, odgovorno i osmišljeno govoriti o tome kako vide razvoj mesta i kako specifičnosti mogu dovesti do toga da se Srbija mnogo brže i dublje razvija – izjavila je Liht.

Miroslav Miletić iz Privredne komore Srbije, ocenio je da je ovaj projekat od važnosti kako za razvoj ekonomije lokalnih zajednica, tako i ukupni razvoj Srbije.

– Za budućnost Srbije je prevashodno važno ublažiti regionalne razlike u razvijenosti, prepoznati i iskoristiti lokalne specifičnosti kao razvojni potencijal – istakao je Miletić.

Na skupu su analizirane dobre prakse u saradnji lokalnih zajednica i uprava u Nemačkoj i na koji način takva saradnja doprinosi razvoju.

Konferencija je okupila predstavnike lokalnih samouprava koje su obuhvaćene ovim projektom – Sombor, Zrenjanin, Šabac, Zaječar, Pirot, Čačak, Priboj i Užice, lokalnih organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Tokom dvogodišnjeg projekta u osam odabranih opština radiće se na podsticanju dijaloga i debate, a na temu prepoznavanja lokalnih specifičnosti i identiteta kao i značaja i uloge lokalnih zajednica.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter