Izvor: Kurir
07.10.2021 u 07:58
0

HOĆE KONFLIKT: Hrvati prete protestnom notom zbog teksta u srpskom udžbeniku

Hrvatska je na nivo diplomatskog skandala podigla redak iz jednog udžbenika u Srbiji, u kojem se navodno negira postojanje hrvatskog jezika.

Tako je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman pretio protestnom notom i optužio Srbiju da se „sramotno ponaša“, falsifikuje istoriju i ne poštuje hrvatsku zajednicu.

PROČITAJTE JOŠ:  KURTI NE PRESTAJE: Traži od Samita EU-Zapadni Balkan da KAZNI Srbiju

Revolt najviših državnih institucija u Hrvatskoj, jer se u sve umešao i premijer Andrej Plenković, izazvalo je to što se, kako pišu hrvatski mediji, u udžbeniku gramatike grupe autora „S reči na dela“ za osmake navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

Odgovarajući na pitanja novinara HRT na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio da je o tome razgovarao i s Plenkovićem i naglasio da nije reč ni o kakvoj uvredi za Hrvate.

PROČITAJTE JOŠ:  JAK ZEMLJOTRES U DALMACIJI: Epicentar severoistočno od Splita, ljudi u panici!

– Doneo mi je Plenković osnovne jezičke grupe u Evropi – slovenski jezici, da ne mislite da je neko vređao Hrvate ili hrvatski jezik. Reč je o tome kakva je podela, u skladu s nekim telom SANU, izvršena na južnoslovenske, zapadnoslovenske i istočnoslovenske i u tome nije bilo hrvatskog jezika. Dakle, nije bilo nikakve uvrede… Mi bismo mnogo želeli kad bi Srbi u Hrvatskoj imali prava kao Hrvati u Srbiji, iako neretko čujem od hrvatskih vlasti da bi oni želeli da bude obrnuto. Naravno da ću pogledati i da ću videti o čemu se radi i, ako smo napravili bilo kakvu grešku, nema nikakve sumnje da ćemo to da ispravimo, jer bi to bio fer odnos i prema Hrvatima, građanima Srbije, ali i prema našem susedu – objasnio je Vučić i dodao:

– Kao što sam siguran da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku, poznatom po izjavi da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti. Verujem da bi veliki pomak mogao da bude u pronalaženju nestalih osoba. Veoma je važno da to počnemo da rešavamo i jedni i drugi.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter