Izvor: B92.net
08.01.2020 u 17:36
0

BEOGRAĐANI, MOŽETE DA ODAHNETE: Virus gripa ne hara!

U Beogradu je prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija oboleo 11.021 građanin, što je za 31 odsto manje nego u nedelji koja joj je prethodila, kada je bilo 15.985 obolelih.

– Povećan je broj obolenja sličnih gripu. U prošloj nedelji registrovano je 109 obolelih, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 60 – kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. U Beogradu je i dalje niska aktivnost virusa gripa, a u cirkulaciji je za sada jedan tip virusa AH1N1.

Epidemiolog prim. dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti GŽZ kaže da se svake godine pred novogodišnje i božićne praznike smanjuje registracija akutnih respiratornih infekcija, jer mnogi spajaju praznike, putuju, te se manje obraćaju lekaru za pomoć.

– Posle praznika očekuje se povećan broj pacijenata. Sa početkom škole ubrzaće se prenošenje virusa – rekao je Kon.

On je naglasio da u naredne tri-četiri nedelje treba da izbegavaju veće skupove u zatvorenom prostoru hronični bolesnici – srčani, plućni, endokrinološki, zatim pacijenti koji imaju neke vrste anemija i nefrološki bolesniki.

– Za sve oni koji nisu vakcinisani preporuka je da se vakcinišu. Međutim, vrlo malo je ostalo vakcina – naglasio je Kon.

Važno je, kako je rekao, izbegavati kontakt sa onima koji su prehlađeni – kijaju i kašlju. Takođe, redovno treba provetravati prostoriju u kojoj se boravi, učionice u školi provetravati na svakom odmoru.

– Možemo puno jedni drugima da pomognemo, te tako oni koji kijaju i kašlju ne treba da idu u posetu starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, gde su mala deca – pojasnio je Kon.

Naglašava da se papirne maramice koriste samo jednom i da ih treba baciti, te da ih nikako ne treba držati u rukama. Na taj način se, kako kaže, smanjuje mogućnost prenošenja virusa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter