Izvor: opusteno.rs
13.01.2020 u 21:46
0

POSTOJI REŠENJE: Kako pobediti bezvoljnost i umor na poslu!

Kada pomislite da jednostavno više u vama nema atoma snage i volje za radom, ne brinite i za to postoje jednostavna rešenja.

Znate onaj osećaj kada biste na poslu od umora i bezvoljnosti mogli zaspati na tastaturi računara ili pak jednostavno kliznuti sa stolice i zaspati sklupčani ispod stola?

Kada se nađete u toj situaciji iz koje bi vas mogao izvući počinak ili pak odlazak kući, vreme da primenite određene tehnike razbuđivanja, a pod tim ne mislimo na dodatnu šoljicu kafe, koja možda može imati kratkotrajni učinak, nego određene tehnike koje vam mogu pomoći da prevladate radnu krizu koja vas je zadesila.

Ustanite od stola i prošetajte

Bilo da prošetate po kancelariji u kojoj radite ili pak izađete na ulicu i prošetate na nekoliko minuta, to vam može pomoći da razbudite svoj mozak i druga čula. Osim toga, to vam je prilika da podstaknete cirkulaciju, ne samo u nogama, nego i celom telu, pa tako i mozgu, pa se razgibate. Ako je moguće obavite određene poslove izvan kancelarije, koje ionako morate obaviti.

Razgovarajte sa kolegama

Predahnite sa kolegama koji se možda osećaju jednako umorno i bezvoljno. Razgovor može biti bolji od umivanja hladnom vodom. Prošetajte po kancelarijama, pozdravite druge kolege, pitajte ih šta ima novo, poslovno i privatno. Razmenite iskustva, usput dogovorite koji posao, možda dobijete neku zanimljivu ideju, savet. Nakon 10-ak minuta sigurno će vam se manje spavati, a verovatno ćete dobiti novu volju za rad do kraja radnog vremena. Osim toga, imajte na umu da je smeh najbolji lek.

Kancelarijska joga

Ne brinite se, kancelarijska joga je vrlo diskretna, za nju ne treba mnogo prostora, vremena, niti prostirač za jogu na podu. Evo načina na koji da sprečite zevanje nad vašim stolom.

– podignite ruke pravo u vazduh

– mašite brzo sa rukama

– brzo udišite i izdišite

Radite to tako dugo dok možete ili tako dugo dok vas kolege ne počnu gledati sa čuđenjem.

Jedite zdravo

Vrsta hrane koju jedete tokom rada, a posebno na poslu može itekako imati uticaja na nivoe vaše energije i na raspoloženje. Što je hrana manje zdrava, to će vaš nivo energije i raspoloženje doživljavati najveće promene i oscilacije.

Važno je da se hranite zdravo od prvog jutarnjeg obroka. Naime, nakon dovoljno sna, vašem telu treba energija za početak novog dana. Kada telo ne dobije ono što mu treba, neće niti funkcionisati na željeni način, osećaćete se umornije, depresivno, razdražljivo, bezvoljno.

Preporučuje se da izbegavate teške i visokokalorične obroke tokom radnog dana, a ponajpre izbegavajte ugljene hidrate, jer ćete zapadati u još bezvoljnija stanja. Sa sobom imajte zdrave grickalice u obliku orašatih plodova, energetskih pločica, grickalica sa malo ili ništa šećera i celovitim žitaricama. Oni će vam zbog nižeg glikemijskog indeksa dati više energije. Tu je uvek voće i povrće, zdravi obroci spremljeni kod kuće. Izbegavajte brzu ishranu punu nezdravih masnoća i ugljenih hidrata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter