Izvor: objektiv
03.06.2020 u 22:22
0

NEVEROVATNA PRIČA: Poslednji Sovjet koji je u doba raspada SSSR ostao “zarobljen” u svemiru! (VIDEO)

Sergej Krikaljov jedan je od brilijantnih umova sovjetske vazduhoplovne i svemirske industrije. Vrhunski pilot, sjajan inženjer, i pravi heroj. Obleteo je Zemlju čak 7.000 puta i bio prvi Rus na palubi jednog američkog “spejs-šatla”.

Njegov let “Diskaverijem”, zajedno sa još pet američkih kolega, svojevremeno je označio novu eru u osvajanju svemira – u kojoj dve supersile sarađuju. Spomenute uspehe ostvario je za samo pet godina, počevši s dve misije na Svemirskoj stanici “Mir”.

OVO MORATE ZNATI

OPASNOST ZVANA „DRUŠTVENE MREŽE“: Ove stavke ODMAH IZBRIŠITE sa svojih profila!

Ljudi su JELI SAPUN i SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE: Opasne posledice DEZINFORMACIJA o korona virusu!

KOŠARKAŠKI TRENER DEJVID BLAT ODUŠEVLJEN: Nikola Milutinov NAJBOLJI CENTAR u EVROPI!

VUČIĆ O PRIJATELJSKOJ RUSIJI: U njihovu kadrovsku politiku se ne mešamo!

Prvi put, stigao je na “Mir” u društvu francuskog astronauta Žana Lupa Kretjena, a zatim sa britanskom koleginicom Helen Šarman, maja 1991. godine. I upravo će ta, druga misija obeležiti njegovu karijeru, kada je i zaradio titulu “poslednjeg sovjetskog građanina“.

Sovjet iz Sankt Peterburga

Sovjetski mediji izveštavali su kako je Krikaljov “zarobljen” u svemiru, kada se raspao SSSR, a Rusija prolazila dramu pokušaja državnog udara. Istina je drugačija, jer je Krikaljov mogao da se vrati s “Mira”, ali je odabrao da ostane kako bi stanica nastavila da funkcioniše.

Bilo je to doba kada je u Moskvi malo ko mislio na osvajanje svemira, nedostajalo je para, a Krikaljov je shvatio da će svojim ostankom puno toga olakšati.

Za Krikaljova to je bilo životno iskustvo. U svemir je otišao kao Sovjet iz baze u Kazahstanu, a na Zemlju će se vratiti kao Rus, i sleteti na tlo jedne nove države. Rodio se 27. avgusta 1958. godine u Lenjingradu, a vratiće se roditeljima u – Sankt Peterburg.

Zagušljivo i neprijatno mesto

Sa visine od 350 kilometara gledao je kako se raspada država čije je boje nosio u svemiru. Koliko je bio sposoban, dokazuje i priča koju bi neki protumačili kao loš znak za ono što je sovjetskog kosmonauta čekalo.

Na “Miru” je boravio sa koleginicom Šarman i drugim sovjetskim kosmonautom Anatolijem Arcebarskijem. U magazinu “Discover”, gde je ova priča poslednji put detaljno opisana, podsećaju kako je svemirska stanica bila zagušljivo i neprijatno mesto. Ipak, Krikaljov je tamo uživao.

“Svaki slobodni trenutak gledali bi prema Zemlji. Pokušavao sam da lociram mesta gde sam bio ili o kojima sam slušao”, rekao je kasnije medijima.

Šarmanova je otišla nazad na Zemlju posle sedam dana, ostavljajući dvojicu Sovjeta za sobom. Oni su imali šta da rade – pet planiranih meseci bilo je predviđeno za šest šetnji u svemiru, kao i za popravke i razne eksperimente.

Ostao zbog uštede

Za neuspeo puč protiv Mihaila Gorbačova saznao je od supruge Elene, koja je tada radila na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu. Odmah su se zabrinuli šta će biti sa svemirskim programom. I zaista, nova ruska vlada počela je da rasprodaje termine za letove zapadnim državama. Bila je ideja da se proda svemirska stanica.

Krikaljov i kosmonaut koji je u međuvremenu stigao, Ukrajinac Aleksandr Volkov, imali su izbor, mogli su da iskoriste kapsulu “Sojuz” i vrate se na Zemlju. Ali bio bi to kraj “Mira”, pa su odabrali da ostanu.

Američka administracija bila je zabrinuta da će zbog nedostatka sredstava nekadašnji sovjetski naučnici početi da beže u druge zemlje. Tako su “iza zavese” počeli da pristižu dolari za održavanje svemirskog programa. A, Krikaljov je ostao jer je trebalo štedeti.

“Ekonomija je bila najjači argument, morali smo da sačuvamo sredstva. Rekli su mi da će mi biti teško, loše po zdravlje. Ali, zemlja je bila u teškoćama”, rekao je.

Konačno se vratio 25. marta 1992. godine. Ukupno je u svemiru proveo 803 dana. Bio je to rekord sve do 2015, kada ga je oborio zemljak Genadij Padalka.

Nova stranica istorije

Krikaljov je bio član prve posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Tokom boravka, opremana je unutrašnjost i pripreman prostor za buduće ekspedicije.

Poslednja od njih, pristigla je na MSS pre nekoliko dana u prvoj privatnoj raketi Falcon 9, i ispisala novu stranicu u istoriji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter