Izvor: Klix.ba
01.07.2020 u 09:46
0

Kad arhitektura koketira s prirodom: Kuće izgrađene na neverovatnim lokacijama

Arhitektura može koketirati s prirodom na razne načine, ali stvari postaju izuzetno izazovne pada se arhitekte suoče sa strmim padinama, liticama i obroncima planina. Ipak, mnogi su pobedili i u ovim izazovima.

Dela nekih od najupornijih arhitekata najbolji su primer kako arhitektura može preživeti teška okruženja, nudeći izvanredno iskustvo i vlasnicima ovih objekata, ali i posmatračima.

Evo nekoliko primera kuća koje su izgrađene na neverovatnim lokacijama.

Kuća na litici u kanadskoj provinciji

Cliff House na atlanskoj obali u kanadskoj provinciji Nova Škotska inventivna je građevina, smeštena na samom rubu stene. Arhitekti kažu da oni koji borave u ovoj kući imaju osećaj kao da lebde u moru.

Kuća je ojačana čeličnom građom na jednoj strani, dok je druga strana pričvršćena na liticu. Veliki dnevni boravak ustvari ispunjava većinu prostora u kući, dok je samo mali deo podeljen na spavaće sobe.

Kuća na padini u Japanu

Arhitekte koji stoje iza ove izvanredne kuće na drugom najvećem japanskom ostrvu Hokkaidu, stvorili su strukturu u obliku slova L kako bi povezali kuću s brdom.

 

Kuća ustvari predstavlja dve kocke od kojih je jedna naslonjena na drugu. Iako se čini da bi cela struktura mogla skliznuti niz padinu, kuća stoji čvrsto na zemlji. Ulaz u kuću nalazi se u donjoj kocki kroz koju se dolazi do prostorija smeštenih u gornjoj kocki.

Kompletna konstrukcija izrađena je od armiranog betona sa velikim staklenim portalima.

Neobična građevina u Španiji

Kuća u španskoj regiji Alicante smeštena je u stenovitom predelu na rubu vrlo strme padine. Ova neobična građevina trodimenzionalnog oblika izrađena je od betona te prekrivena belim krečom kog su arhitekti odabrali zbog njegove fleksibilnosti i glatkoće.

Šumska kuća u Kini

Qiyunshan Tree House nije kuća sagrađena na drvetu, već građevina visoka 11 metara smještena u šumi u kineskoj provinciji Anhui.

Svi elementi kuće su ustvari prostori za sebe sa nevjerovatnim pogledima, a svi su povezani spiralnim stubištem kroz sredinu građevine. Dnevni boravak i spavaće sobe s namerom su izrađeni u malim dimenzijama jer su arhitekti želeli stvoriti mesta za promatranje i odmor u šumi, a ne veliku porodičnu kuću.

Kompletna građevina izrađena je većinom od prirodnih materijala, najviše drveta.

Vila u Portugalu

U zadivljujući krajolik portugalske regije Algarve odlično se uklapa ekscentrična arhitektura. Takva je i vila Escarpa izgrađena na vrhu zelenog brežuljka.

Ideja arhitekte Maria Martinsa bila je napraviti kuću koja lebdi iznad krajolika, u čemu je i uspio. Vila Escarpa ne samo da je atraktivna, već i čvrsto podnosi snažne vjetrove koji su specifični za ovo područje.

Kuća na padini u Los Angelesu

Veliki delovi ove kuće potonuli su u zemlju koji je morala biti duboko iskopana da bi se kolosalna građevina pričvrstila na strmu padinu.

Svaku prostoriju u ovoj kući ispunjava prirodno svetlo, a potkrovlje krije zadivljujuće poglede na planine San Gabriel.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter