Izvor: Mitropolija
04.07.2020 u 21:34
0

PRVI PUT U ISTORIJI ČOVEČANSTVA! Mitropolit Amfilohije sutra organizuje NAJVEĆU INTERNET LITIJU!

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da odlaže sutrašnje litije i molebane u crkvenim portama širom zemlje.

– Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovde u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu nameru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje – navodi se u saopštenju.

Takođe pozivaju vernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja molitvi i sveštenoradnji. Kada su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

OVO MORATE ZNATI

Krizni štab Novog Pazara doneo JOŠ JEDNU važnu ODLUKU!

JOŠ JEDAN CRNI DAN! Za 24 sata 325 novozaraženih od korona virusa, OSAM OSOBA PREMINULO

IZGUBLJENE U MAGLI: Ispovesti žrtvi prinudne prostitucije! (VIDEO)

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Mačka nam pokazala gde je zakopana MALA MARIJA!

VEČERAS NEOBIČAN ASTRONOMSKI DOGAĐAJ: Opet za 140 godina!

Litije u Crnoj Gori

– Mi smo i sada svesni velike zloupotrebe pomenutih mera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju nameru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima. Isto tako smo svesni, da ovim načinom “kreni – stani – kreni”, stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost. Sličnih primera u istoriji ima na pretek. I oprez pastira koji vodi, i koji “više vidi” sa svoga “ak’ i malog brda”; i neobuzdani narodni žar koji kliče “što se mrčiš kad kovati nećeš”? I mojsijevsko molitveno zastajkivanje na putu ka Zemlji Obećanoj, da bi se posavetovao sa Gospodom oko daljeg pravca; i ondašnje narodno negodovanje pri svakoj narednoj nepoznanici, kažu iz Episkopskog saveta, podsećajući “da smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju – piše u ovoj odluci.

– Naš duh sabornosti prevazišao je pomenute primere iz biblijske i crnogorske istorije. Kod nas nema smutnje, a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu. Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. “Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima.

Sutra ćemo imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi Visokopreosvećeni mitropolit g. Amfilohije. Neka nam svima njegova arhipastirska reč bude duhovna uteha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom: “NE DAMO SVETINJE”! – kaže se u saopštenju Episkopskig saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter