Izvor: tanjug
14.07.2020 u 12:13
0

GRADONAČELNIK BEOGRADA: Nastavlja se izrada ekoloških strategija za BG

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da epidemija korona virusa nije zaustavila izradu ekoloških strategija za Beograd koje će, ako budu kvalitetno urađene, biti dobra osnova za razvoj Beograda kao zelenog grada u narednih 10 godina.

Radna grupa Grada Beograda zadužena za izradu dva strateška dokumenta u oblasti ekologije – Akcionog plana za Zeleni grad (GCAP) i Akcionog plana za održivu klimu i energiju (SECAP), održala je on-lajn radionicu sa eskpertima angažovanim na izradi ovih dokumenata, stručnjacima iz nevladinog sektora i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je istakao da je uz pomoć savremenih tehnologija ovaj proces planiranja nastavljen i tokom vanrednog stanja i borbe sa pandemijom korona virusa.

On je kazao da je ekspertski tim, na osnovu temeljne analize aktuelnih i planiranih gradskih projekata u oblasti ekologije, uradio Nacrt dokumenta sa predloženim ciljevima i merama, kako bi u narednom periodu uspostavili energetsku efikasnost, održivu urbanu mobilnost, više zelenih površina, manje otpada, a više reciklaže.

„To je značajan korak kako bi Grad Beograd gradio svoju poziciju na evropskoj karti zelenih prestonica što za sve nas znači prijatniju klimu, čistiji vazduh, kvalitetniju vodu i još mnogo toga“, kazao je gradonačelnik.

KORONA U SRBIJI

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE I NAKON IZLEČENJA: „TEŠKO DIŠU, SPAVAJU PO CEO DAN“

U NOVOM PAZARU DAN ŽALOSTI

POTRESNA PORUKA SESTRE SA BANJICE: DOK VI PRAVITE HAOS NA IZMAKU SMO SNAGE

GRAĐANI U PANICI OPSEDAJU DOMOVE ZDRAVLJA: Lekari objašnjavaju razlike u SIMPTOMIMA

Radojičić je dodao da se pri izradi ovih dokumenata uvažava mišljenje stručnih organizacija i građana, te da nakon održane radionice sledi usvajanje komentara Radne grupe i nevladinog sektora na predložene projekte posle čega će biti organizovana javna rasprava.

““Pozivam sve da daju svoj doprinos i pomognu da ovi akcioni planovi budu kreirani prema potrebama grada, da budu održivi i da nam pomognu da udruženim snagama, svojoj deci i unucima ostavimo lepši i zdraviji Beograd““, naveo je Radojičić.

Koordinator projekta i predsednica Radne grupe za praćenje i realizaciju akcionih planova Katarina Kulić istakla je da je radionica održana kako bi se kroz konstruktivnu diskusiju i konkretna rešenja došlo do zajedničkog cilja, a to je zdraviji, lepši i zeleniji Beograd.

Radionica je organizovana u okviru projekta Akcioni plan za Zeleni grad i Akcioni Plan za održivu klimu i energiju, sa ciljem da nevladine organizacije daju mišljenje i sugestije na predložene projekte.

U radionici su učestvovali predstavnici Grada Beograda, ekspertski tim, predstavnici EBRD-a i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Gradonačelnik Beograda je 2018. godine potpisao Povelju gradonačelnika za klimu i energiju, čime je obavezao Beograd da smanji emisiju gasova staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine, a prvi korak ka tom cilju je izrada Akcionog plana za održivu klimu i energiju.

Iste godine, Beograd je ušao u mrežu Zelenih gradova EBRD-a i u okviru toga radi se na izradi Akcionog plana za Zeleni grad.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter