Izvor: HappyBSC
22.07.2020 u 12:05
0

NIKO NEMA ŠTO BOSNA IMADE U svetu se otvaraju kovid bolnice, a u BiH… (FOTO)

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine danas je svečano otvorilo Zavoda za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mera u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem koronavirusa, uz konsultacije i preporuke kriznih štabova, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog državnog zatvora, svečanoj ceremoniji prisustvovao je ograničen broj zvanica, kao i medija.

Prema sistematizaciji, u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika. Radi se o prvom zatvoru u BiH na državnom nivou. Izgradnja je finansiran kreditom Razvojne banke Veća Evrope od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona, donacija Švedske je bila dva miliona, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 kvadratnih metara. Svaka ćelija u kojoj će biti smešten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni s evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Time će se znatno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i rešiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprineti boljoj resocijalizaciji počinilaca „lakših“ krivičnih dela.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter