Izvor: happyBSC
19.09.2020 u 14:05
0

SATIRIČNI NOBEL Pogledajte šta su istraživači uradili aligatoru za PRVO MESTO (VIDEO)

Tim naučnika koji je stavio aligatora u komoru ispunjenu helijumom i nagovorio ga da „viče“, osvojio je Ig Nobelovu nagradu koja se dodeljuje za komične i neobične naučne eksperimente.

Ljudi zvuče poput Mini Mouse nakon udisanja helijuma, ali čini se da je naučnike zaintrigiralo kako bi zvučali aligatori. Grupa koju su predvodili istraživači iz Austrije i Japana pokušala je otkriti da li se glasovne sposobnosti aligatora mogu povezati s veličinom njihovih tela, što je komisija za dodelu Ig Nobel nagrada prepoznala kao zanimljivo istraživanje.

– Naše pitanje je bilo imaju li aligatori rezonanciju vokalnog trakta poput ljudskog govora. Najteži deo bio je navesti aligatora da udiše helijum – kazao je biolog Tekumus Fitč, član istraživačkog tima.

Ipak, istraživači su rešili ovaj problem tako što su ubacili ženku aligatora u nepropusnu komoru u koju su napumpali helijum. Ističu kako to nije naštetilo životinji ni na koji način. Aligator na helijum nije zaškripao, ali je zvučao kao da podriguje. Ipak, to se u mnogome razliku od zvukova koje aligatori inače ispušaju, što su istraživači i prikazali u videu.

Ig Nobelove nagrade se dodeljuju od 1991. godine kao parodija ili satira na stvarne Nobelove nagrade koja se dodeljuje neobičnim ili trivijalnim ekperimentima. Ovogodišnja ceremonija održana je lajv prenosom zbog pandemije.

Nagrade Ig Nobel svake godine se dodeljuju za tradicionalne discipline kao što su fizika, hemija, fiziologija, književnosti i mir, ali i za druge kategorije – javno zdravstvo, ekologija i slično, zavisno od okolnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter