Izvor: Happy BSC
24.09.2020 u 21:57
0

ZAPITAJTE SE: Zašto sve počinjemo “od sutra” i kako da sutra postane sad?

Znate one dane, kada sebi kažete da ćete sve promeniti od sutra ili od ponedeljka, ali nikako sad i odmah?! Napravite spisak i plan obaveza, a onda se sledećeg dana probudite sa zakašnjenjem, trčite na posao, opterećeni gomilom stresa, ne znate kako da pregurate dan, a kada napokon uspete u tome, po povratku kući samo legnete i čekate da se dan završi. Opet ste odložili okretanje novog lista po ko zna koji put…

Vreme je da prestanemo da sabotiramo sebe, fokusiramo se na to zašto konstantno odlažemo promenu, a onda pokušamo da temeljno iskorenimo ružnu naviku odlaganja.

Prokrastinacija je problem sa kojim se svakodnevno suočava gotovo svako od nas. Odlažemo sve, od doručka, do dodatnih obaveza, a onda se pitamo zašto vreme ne radi za nas i kako smo izgubili sebe. Vreme je da mi počnemo da delamo u skladu s vremenom, ako zaista želimo da budemo uspešni u svom životu.

Trebalo bi da znate da odlaganjem stvari, koje se pre ili kasnije moraju desiti, činite ono jednostavno teškim, a ono teško još težim, umesto da sve svoje obaveze obavljate s lakoćom, na vreme i na taj način poradite na svojoj produktivnosti.

Kada je odlaganje u pitanju, ako zapadnete u kolotečinu, vi ćete odlagati sve, od jutarnje rutine, pripreme ručka, kvalitetnog vremena sa prijateljima i porodicom, a posebno poslovne obaveze i sastanke.

Iako sada niste svesni, prokrastinacija je problem, koji će vam doneti višak stresa, a ne opuštanje. Uz to smanjićete svoju poslovnu samoefikasnost, zaboravićete da uživate u sebi i u jednom trenutku, probudićete se anksiozni, jer vam se svet, zajedno sa gomilom obaveza sruišio na glavu.

Umesto da tek tada počnete da obavljate obaveze, da biste ponovo prodisali, zar ne mislite da je vreme da poradite na sebi i zauvek kažete ne, odlaganju neizbežnog?

Pre nego što uopšte počnemo da razmatramo, kako da kažemo ne prokrastinaciji, moramo prvo naći njen začetak u sebi i konačno shvatiti zašto bežimo od stvarnosti i biramo da probleme guramo pod tepih.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih odugovlačimo, a strah od neuspeha je prvi među njima. Sama pomisao da ste uložili trud i napo, a da možda nećete uspeti, navodi vas na očajničku odluku, da se ipak ne suočite sa izazovom, ili bar ne još uvek.

Još jedan uzrok prokrastinacije može biti vaš perfekcionizam. Koliko god se trudili, još nije sve perfektno i pod konac. Naravno da vi ne možete predati takav projekat, lakše je tražiti produženi rok, dok sve ne bude perfektno i sebi još malo produžiti agoniju i stres.

Sada, kada znate zbog čega odugovlačite, možete jednostavno dopustiti sebi da budete čovek, da delate, grešite, pa opet delati i onda ipak uspete.

Ako pokušate da delate, mesec dana bez odugovlačenja, videćete koliko ćete motivisaniji, produktivniji, samoefikasniji i samozadovoljniji biti, jer vas iz dana u dan neće plašiti gomila odloženih obaveza, koju ste tako neodgovorno stvorili.

PROČITAJTE JOŠ…

KON DEMANTOVAO UVOĐENJE KARANTINA OD OKTOBRA: „Nije tačno ni da će škole biti zatvarane…“

UŽAS: Otac i sin POGINULI u PREVRTANJU TRAKTORA!

Iz CRVENOG KRSTA PORUČUJU: Oporavak dece odložen zbog korone!

„POSTILA SAM I MOLILA BOGA DA MI POKAŽE PUT, PLANIRALI SMO DETE, svi su MISLILI da sam mu JA ŽENA“ Srceparajuća ISPOVEST Ljupke KIDA DUŠU! (VIDEO)

Šta možete da uradite, kako biste prestali da odugovlačite?

Prvi korak u borbi protiv prokrastinacije svakako je usvajanje pozitivnog načina razmišljanja. Jednostavno, svaki put kada poželite da odložite neku obavezu, jer vi to jednostavno ne možete, ubedite sebe da ipak možete i suočite se sa svojim dnevnim aktivnostima, jer ništa nije ni toliko teško ni neivodljivo, a posebno vam malo prostora ostavlja za grešku.

Pokušajte sa pozitivnim afirmacijama. Kreirajte lične mantre, koje će vam pomoći da radite na svom samopouzdanju. Ubedite sami sebe da to možete, jer niko ne poznaje vašu psihu i vaše nesigurnosti, tako dobro kao vi sami.

Ne potcenjujte moć planiranja i dobre organizacije. Planiranje obaveza svakodnevno i to u tačno zakazano vreme, najefikasniji je način da se izborite sa odugovlačenjem. Jednostavno samo obećajte sebi da ćete dati svoj maksimum da obavite što više obaveza iz vašeg planera, a onda ih zakažite tako da ih nikako ne možete odložiti. Na ovaj način nećete ni primetiti kako ste prevazišli odugovlačenje. Sada ste jednostavno produktivni i uspešni i to vam prija.

Ako zaista želite da prevaziđete problem odugovlačenja, potrebno je da se postavite odgovorno prema svojim obavezama, željama i potrebama. Vama je zaista bitno, da budete uspešni u svemu što radite i zato umesto da odložite još jednu obavezu, unesite više energije u obavljanje iste.

Vaš život, karijera i ličnost, ne mogu da čekaju da se vi konačno suočite sa odloženim i počnete da radite na sebi i svom uspehu. Zato zaista dajte sve od sebe i počnite da delate sad, bez odlaganja, kako biste svako veče pred spavanje, sebi mogli da kažete: Ponovo sam uspeo/la!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter