Izvor: happyBSC
26.10.2020 u 09:40
0

UPOZORENJE NAUČNIKA Klima menja i boju cveća

Biljne i životinjske vrste širom planete menjanju svoje reproduktivne strategije, staništa i svoj izgled da bi se brže prilagodile klimatskim promenama, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu „Current Biology“.

Istraživanje pokazuje da se UV pigmentacija u cveću u poslednjih 75 godina povećava za 2 posto svake godine. To znači da cveće postaje tamnijih nijansi da bi se zaštitilo od visokih temperatura.

Cveće ljudima neće izgledati drugačije, jer ne vide UV zračenja, ali za oprašivače pčele, kukce, ptice, leptire, muve, bube, šišmiše i kolibriće koje prenose pelud s jednog cveta na drugi i traže šareno cveće na koje će sleteti, tamnije cveće je biti mnogo zbunjujuće.

– Oprašivače privlače latice sa ivicama sa manje pigmenta odnosno na one svetlijim ivicama i sa tamnijom sredinom, baš kao meta. Ali kad celi cvet postane tamniji, mogu da ga promaše – izjavio je Matju Koski sa američkog Univerziteta Klemson.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter