Izvor: gračanicaonline
06.11.2020 u 00:50
0

Na današnji dan rođen je Vuk Karadžić, otac modernog srpskog jezika

Na današnji dan 1787. godine rođen je srpski jezički i pravopisni reformator Vuk Stefanović Karadžić, tvorac novog pravopisa i književnog jezika, daroviti samouk.

OVO MORATE DA ZNATE:

ZAMIRISALO JE ZVEZDINO PROLEĆE: Heroj Borjan spasio tri boda, Katai i Kango zasjali!

VADIO SAM SRCE ŽIVOM SRPSKOM MLADIĆU: Jeziva ispovest sluge Đavola iz Žute kuće!

TAČIJEV ODLAZAK U HAG: Nestabilnost u Prištini, i dijalog sa Beogradom koji „stoji“

Vuk je jedna od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i književnosti prve polovine 19. veka. Sakupljao je srpske narodne pesme i reformisao azbuku i ćirilično pismo, a njegovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, čime je slavenoserpski jezik zamenjen srpskim jezikom.

Otac Vuka Karadžića se zvao Stefan, a majka Jegda (devojačko Zrnić). Porodica Karadžić je u Tršić došla iz Drobnjaka, dok Zrnići potiču iz Ozrinića kod Nikšića. Stefanova i Jegdina deca mahom su umirala pa su mu dali ime Vuk, kako bi ga zaštiti od „veštica i duhova“.

Slomom Prvog srpskog ustanka 1813. godine iz Negotinske krajine odselio se u Zemun, odakle je ubrzo otišao u Beč.

U austrijskoj prestonici upoznao je osamnaestogodišnju Anu Mariju Kraus, ćerku bogatog trgovca i njegovog stanodavca. Iako je pre nje voleo dve žene, Ružu Todorovu, lepoticu iz Tršića i Saru Karapandžić, udovicu iz Negotinske krajine, Vuk se zaljubio u Anu i odlučio da je oženi. Imali su trinaestoro dece, od kojih je čak jedanaestoro umrlo, u detinjstvu ili ranoj mladosti.

Godine 1818., Vuk Karadžić je objavio prvo izdanje „Srpskog rečnika“. Građu za ovaj rečnik Vuk je pronašao u govoru naroda u Srbiji, Sremu i Vojvodini, a sastojao se od ukupno 26 270 reči. Puni naziv prvog srpskog rečnika bio je „Srpski rečnik istolkovan nemačkim i latinskim rečima“.

PROČITAJTE I OVO

POTOPLJEN STADION VILJAREALA: Kiša pljušti čitav dan, meč pod znakom pitanja (VIDEO)

GODFRI NE KRIJE SREĆU: Svi koje volim su se zaljubili u Srbiju, isto kao i ja!

PREMINUO NA LICU MESTA! Saobraćajna nesreća kod Sombora, vozač SLETEO U BETONSKI KANAL

Iste godine objavio je i prošireno izdanje svoje gramatike koja je radikalno promenila dotadašnje poimanje jezičkih pravila. U gramatici je uprostio azbuku i pravopis, pa je upotrebio Adelungov princip „Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano“. Za razliku od filologa Save Mrkalja, Vuk je smatrao da svaki glas mora da ima samo jedno slovo, što je uveliko pojednostavilo gramatiku i pravopis.

Iz dotadašnje azbuke izbacio je sve nepotrebne znakove koji su se pisali, ali se nisu izgovarali. Za razliku od toga, Vuk je stvorio nove znakove tako što je pojedina slova stopio s tankim poluglasom. Na primer, „l + ь -> lj“, „n + ь -> nj“. Slovo „đ“ Vuk je prihvatio od Lukijana Mušickog, a „dž“ je preuzeo iz starih rumunskih rukopisa. Slovo „ć“ potiče iz starih srpskih rukopisa, a „j“ iz latiničnog pisma.

Vuk Stefanović Karadžić je umro 7. februara 1864. godine u Beču. Njegovi posmrtni ostaci prenesni su 12. oktobra 1987. godine u Beograd, i sahranjeni uz najviše državne počasti u porti Saborne crkve. Sahranjen je pored Dositeja Obradovića. Vukov jezik je zvanično usvojen kao književni jezik tek 1868. godine, četiri godine nakon smrti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter