Izvor: kurir.rs
10.11.2020 u 15:31
0

OBIČAJI: U nekim delovima Srbije ZDRAVLJENJE JE OBAVEZAN običaj, ali i dizanje slave!

Krsna slava nosi sa sobom brojne običaje kojima se raduje cela porodica Običaji za proslavu krsne slave razlikuju se od sela do sela, posebno u različitim krajevima Srbije. Tako se i na samom jugu Srbije svetac obeležava uz posebne i specifične običaje.

Običaji dizanja slave i danas su zastupljeni u gotovo svim domaćinstvima u južnoj Srbiji. Negde se to zove i „dočekivanje“ ili „rezanje kolača“.

PROČITAJTE OBAVEZNO

NEVEROVATNA SVAĐA NA PARKINGU Kovid lekarka napala čoveka! (VIDEO)

STRAVIČAN NAPAD U KLINIČNKOM CENTRU Nokautirao lekara zbog zaštitne maske

POČINJE HAOS U AMERICI! Otkriveni prvi bačeni džakovi sa glasovima za Trampa! (VIDEO)

ODLUKA OD KOJE SU SVI STRAHOVALI Na dva meseca zabranjen rad restoranima i noćnim klubovima!

Nekada kada su i sveštenici živeli daleko, u udaljena sela retko kada da je sveštenik, pa čak i kum, svraćao da preseče kolač i očita molitvu. Zato se ovde zadržao običaj da kolač lomi domaćin sa bliskim komšijom, koji se za tu priliku zove pop, a negde i prosto kolačar.

Na samom jugu slava ne može da prođe bez zdravljenja. Sa „zdrav si“ i „Bog ti dao zdravlje“ gosti celog dana i noći među sobom prosleđuju čašu, jedni druge zadirkuju, a zapravo se časte lepim i iskrenim željama. Nekada je to bila čaša rakije.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

SUTRA DUPLA DNEVNICA Evo koliko košta rad na sutrašnji državni praznik

ČITANJE TESTAMENTA MITROPOLITA AMFILOHIJA! U prisustvu vladike Joanikija!

SUTRA POČINJE RASPUST U ponedeljak ponovo u klupama, a onda kreće zimski odmor

U nekim delovima u Bosni, slava se diže posle treće čaše nazdravljanja, a posle svake se očita molitva za zdravlje domaćina i njegove kuće. Negde se posle trećeg nazdravljanja, prazna čaša okrene naopačke i stavlja poklon – kutija cigareta ili jabuka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter