Izvor: Novosti.rs
12.12.2020 u 08:58
0

LEKAR IZ DRAGIŠE MIŠOVIĆA UPOZORAVA: NIKAKO NE UZIMAJTE ANTIBIOTIKE U OVOM SLUČAJU! Mogu da pogoršaju stanje

NAJČEŠĆI simptomi koje pacijenti kod kuće treba da prate i da znaju kada da se obrate lekaru, ako posumnjaju da nešto nije u redu, jesu respiratorni.

Otežano disanje, nedostatak vazduha, bolovi u mišićima, uz temperaturu koja ne popušta i lako se vraća posle uzimanja lekova protiv temperature – jesu znaci da treba da se jave ponovo lekaru jer je vrlo moguće da je došlo do razvoja kliničke slike. Najčešće su respiratorne tegobe ali mogu da budu i digestivne.

Gostujući u Beogradskoj hronici dr Ana Jeremić iz kovid ambulante na Voždovcu i prof. dr Dino Tarabar koji radi u crvenoj zoni u bolnici „Dragiša Mišović“ poručuju da se pacijenti nikako ne leče sami i da ne ostaju predugo kod kuće.

Ako neko ima jako visoku temperaturu 39, 40, jak bol u grudima, ako kašlje tri dana je sasvim dovoljno da sačeka da dođe u ambulantu. Ako su u pitanju blaži simptomi, temperatura koja varira između normalne temperature i blago povišene, ako su simptomi kašalj i grebanje u grlu, gubitak čula mirisa to su znaci da ipak može da se sačeka ta tri dana a možda i duže, objašnjava dr Jeremić.

PROČITAJTE JOŠ…

VELIKI ASTRONOMSKI DOGAĐAJ Pogledajte šta nam donosi najduža noć u 2020.

NEVEROVATNO OTKRIĆE Naučnici pronašli novu vrstu kita (FOTO)

NOVA SERIJA PATIKA Na trčanje u porcelanu i koži

Dodaje da se pacijenti u svakom trenutku mogu javiti telefonom u kovid ambulantu i dobiti savete šta da uzmu od vitamina, terapije i kada da dođu na pregled.

Doktor Dino Tarabar kaže da je pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana diskutabilno. Ako se radi isključivo o virusnoj bolesti antibiotici nisu neophodni. 

– Mi ih uglavnom dajemo kod starijih ljudi gde očekujemo bakterijske superinfekcije da bi ih zaštitili od novih komplikacija. Nekada virusi koje lečimo antibioticima mogu da nam naprave problem tako što će antibiotici da unište saprofitnu bakterijsku floru pa će se klinička slika pogoršati – objašnjava dr Tarabar. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter