Izvor: kurir.rs
14.12.2020 u 10:19
0

ČUVENI VIRUSOLOG OBJASNILA SVE VEZANO ZA VAKCINU PROTIV KORONE: Evo koju bi ona primila

Čuveni virusolog u penziji dr Ana Gligić govorila je o vakcini protiv korone.

“Gotovo sve vakcine pokazale su efikasnost veću od 90 procenata, što je više nego dovoljno da se pristupi vakcinaciji ako su proverene za ljudsku upotrebu”, rekla je ona.

U Britaniji se već vakcinišu medicinski radnici i stariji od 80 godina, Amerika danas počinje imunizaciju, ali dr Gligić kaže da ne shvata logiku tog izbora, odnosno zašto nisu vakcinisani oni koji virus najviše šire.

U Britaniji se već vakcinišu medicinski radnici i stariji od 80 godina, Amerika danas počinje imunizaciju, ali dr Gligić kaže da ne shvata logiku tog izbora, odnosno zašto nisu vakcinisani oni koji virus najviše šire.

SAZNAJTE JOŠ:

KRV ŠIKLJALA NA SVE STRANE: Do smrti pretukao tetku sa kojom je živeo

ŠTEFANEK: Hvala, predsedniče, na razumevanju za srpski sport

VESIĆ TVRDI: Policijski čas za NOVU GODINU nikada nije bio tema, niti je

POMOĆNIK DIREKTORA KLINIKE ZA KARDIOLOGIJU KCS: Imamo 30 odsto više pacijenata sa infarktom otkad je počela korona

DEVOJČICA SKOČILA SA 4. SPRATA DOK SU JOJ RODITELJI BILI U STANU: Evo zašto je htela sebi da oduzme život

Korone se nećemo otarasiti, oko toga se struka slaže, pa i dr Gligić.

“Iskustvo sa proučavanjem ovakvim virusa pokazuje da oni vremenom izazivaju manje ili veće epidemije ili pandemije. Mi se nećemo rešiti korone, cilj je da obustavimo pandemiju i epidemiju, a da se za to vreme snađemo i napravimo klasičnije vakcine. Ove vakcine daju imunitet do dve godine, malo više, malo manje, a mi koronu imamo u okruženju. Korona virusi su u životinjama, mogu da pređu u bilo kom trenutku, pa sada ostaje da vidimo kako ćemo sa ovim vakcinacijama to rešiti. A za to vreme, pravićemo strategiju ili klasičnu vakcinu od virusa koji napada. Takva vakcina se pravi godinama, agens se oslabljuje tako da ne izazove bolest, već dugoročni imunitet na sve vrste korone”, rekla je ona.

Da li veruje da će Torlak napraviti takvu vakcinu?

“Ima pogone i uslove, koliko ja znam i kadrove, a sada je to stvar strategije zemlje i odluke s kim će biti napravljena saradnja o pravljenju vakcine”, rekla je ona.

Svaki dan GUTAJU LEKOVE, a ne znaju šta je u njima: Srpska doktorka OŠTRO reagovala zbog korona vakcine

Koji će vremenski period biti potreban da bismo znali da je vakcina protiv korone delotvorna?

“Vakcina će dati imuni odgovor, i mi ćemo moći da ga izmerimo, ali moramo biti svesni da će biti meren različitim metodama. Ove sadašnje, enzimske koje mere prokuženost, trebalo bi dopuniti klasičnim metodama za ispitivanje antitela koja vakcina stvara. Trenutne mogu dati malo lažnih pozitivnih i negativnih rezultata, o tome se trenutno priča”, rekla je dr Gligić.

Koju bi ona primila, od trenutno dostupnih?

“Ja sam se izjasnila, kada sam videla da su Rusi napravili vakcinu, da je u eminentnim publikacijama objavljen rad u kojem je SVE izloženo do detalja, tada sam rekla da iza toga stoji veliki tim stručnjaka i da je verovatno dobro. Zamerali su da “Sputnjik V” vakcina nije dovoljno testirana na ljudima, ali je 18.794 ljudi primilo. Oni su otklonili i sumnju koju im je Zapad stavljao, nedovoljan broj testova na ljudima”, rekla je ona.

Ona je rekla da nije sigurna da će Srbija dobiti vakcinu do kraja godine.

“Nama je “Sputnjik V” stigao na proveru, i naša Agencija mora dobro da proveri imunogenost, neškodljivost i toksičnost, određeni broj uzoraka. “Fajzer” je poslao samo dokumentaciju. Vakcinisani se prate tokom dužeg perioda, to je rađeno i sa SARS i za MERS koji su imali ogroman letalitet”, rekla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter