Izvor: happyBSC
14.12.2020 u 12:14
0

VRAĆA SE NA ZEMLJU! Stiže kineski lander sa uzorcima tla

Kineski lunarni lander, koji je na Mesecu prikupio uzorke tla, vraća se na Zemlju.

Radi se o letelici „Chang-e 5“ koja je krenula na put ka Zemlji noseći teret koji predstavljaju stene i tlo prikupljeno na površini Meseca. Sletanje u Mongoliju se očekuje 16. ili 17. decembra.

Ako misija bude uspešna, ovo će biti prvi „sveži“ uzorci tla Meseca koji su doneti na Zemlju još sedamdesetih godina prošlog veka. Kina će postati treća zemlja koja je uzela uzorke s lunarne površine nakon što su to učinile SAD i Sovjetski Savez.

NE PROPUSTITE

BAHAMI, RAJ GDE SVINJE PLIVAJU Ovo je šest razloga da uživate u morskim lepotama (FOTO)

SMRT ZBOG SELFIJA Pala sa litice visoke 262 metara dok se fotografisala (FOTO)

POJAVILA SE MEGAN Pogledajte vojvotkinju u uživo prenosu (VIDEO)

Sonda bi prema planu trebalo da donese oko dva kilograma uzoraka. Ovaj materijal bi mogao proširiti znanje čovečanstva o Mesecu, ali nije poznato kako Kina namerava da podeli saznanja sa širom naučnom zajednicom. Naravno, nauka nije jedini motivišući faktor, jer se radi i o podizanju nacionalnog ponosa, kao i kineskoj nezavisnosti u svemiru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter