Izvor: kurir.rs
14.12.2020 u 14:20
0

MIHAJLOVIĆ: Bezbednost rudara je prioritet

Preduzeće PEU „Resavica“ gde je poručila da je bezbednost rudara prioritet i da će u narednom periodu njeno ministarstvo više pažnje posvetiti nabavci bolje zaštitne opreme i većem poštovanju procedura kako bi se sačuvali životi rudara.

Mihajlović je podsetila da su se samo u poslednjih 14 dana u tom preduzeću dogodila dva incidenta, u kojima je jedan radnik izgubio život, a dvojica su povređena i nalaze se u bolnici.

„To je za mene veliki alarm da moramo da razgovaramo o tome kako izgleda bezbednost u rudnicima, naši rudari imaju potpunu opremu, ali gledamo kako da imaju još bolju opremu, ali i o tome šta svi zajedno možemo da učinimo da imamo bolje procedure i da ih se pridržavamo kako bismo sačuvali živote“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je upravo bezbednost rudara razlog njene posete PEU „Resavica“.

Mihajlović je iznela podatak da je u poslednjih 20 godina u tom preduzeću oko 11.000 radnika bilo povređeno, dok je njih 27 izgubilo živote.

Zahvalila je direktoru tog preduzeća Marku Vukoviću i predstavnicima sindikata na razgovoru o boljim uslovima rada rudara i većem poštovanju procedura.

„Maksimalno ću se truditi da sve to bude poštovano, da u ovom vremenu koje nije lako i koje je krizno u svakom smislu te reči sačuvamo ljude, zato što su ljudi najvažniji, nema preduzeća, ako nema ljudi“, rekla je Mihajlović.

PROČITAJTE I…

DOKTORKA GRUJIČIĆ SAVETUJE: Kad osetite simptome korone odmah kod lekara, pa u krevet!

PODIGAO RUKU NA SEBE, PREMINUO NA LICU MESTA: Muškarac izvršio samoubistvo u Novom Sadu

Sutra u većem delu zemlje pretežno sunčano

ZADRŽANI U BOLNICI: Poznato zdravstveno stanje muškaraca koji su povređeni u eksploziji u Zrenjaninu

Ona je rekla da će se rešavati odnosi tog preduzeća sa EPS-om i da očekuje da do kraja godine bude završeno sve u vezi sa potpisivanjem češkog kredita za nabavku opreme za Resavicu, kako bi u januaru samo preduzeće zaključilo ugovor za nabavku opreme.

Navela je da je pre desetak dana u Beogradu imala sastanak sa predstavnicima PEU „Resavica“ o novom češkom kreditu za to preduzeće, subvencijama koje daje država „Resavici“, ali i o tome kako će u narednim mesecima i godinama preduzeće poslovati.

Ministarka je najavila da će u narednih nekoliko dana biti formiran i Nadzorni odbor tog preduzeća.

Takođe, najavila je da do kraja godine očekuje potpisavanje ugovora za češki kredit koji će, kako kaže, obezbediti bolju opremu.

Kako je rekla, Ministarstvo ruudarstva i energetike i Ministarstvo finansija već razgovaraju sa Upravom za javni dug da se češki kredit namenjen modernizaciji rudnika uglja postiše do kraja godine.

„Već u prvoj polovini januara 2021. biće potpisan ugovor između JP Podzemna ekslploatacija (PEU) uglja Resavica i dobavljača opreme“, dodala je ona.

Očekuje da će u narednom periodu biti i regulisani odnosi sa EPS-om kako bi „Resavica“ mogla da ostvaruje dodatne prihode.

Reč je o robnom kreditu od 8,5 miliona evra koji je rezultat međudržavnog sporazuma Srbije i Češke, a na koji čekamo osam godina”, rekao je v.d. direktora PEU Resavice Marko Vuković.

„Sastanak sa ministarkom budi nadu u buduće poslovanje javnog preduzeća s obzirom na to da smo dobili čvrsta obećanja koja čekamo dugi niz godina za realizaciju češkog kredita. To znači ulaganje u polsovanje, povećanje nivoa proizvodnje i povećanje bezbednosti radnika što je izuzetno važno jer smo imali niz povreda s jednim smrtnim ishodom”, precizorao je on.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika i sindikata Nezavisnost koji su prisustvovali sastanku s ministarkom Mihajlović izrazili su zadovoljstvvo zbog najavljeno ulaganja u novu opremu i povećanje bezbednosti rudara u oknima.

„Ugovor o češkom kreditu je planiran poslednjih osam godina a ni u jednom trenutku nije došlo do potpisivanja. Svake godine se pregovaralo o tome, a sada će konačno biti i realizovan“, rekao je predsednik Sindikata JP PEU Nebojša Milneković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter