Izvor: happyBSC
15.12.2020 u 11:09
0

KREĆE MISIJA! Naučnici istražuju otcepljeni ledeni breg

Tim naučnika kreće u misiju istraživanja ogromnog ledenog brega u Atlantiku.

Ledeni breg površine 3.900 kvadratnih metara pluta u južnom delu Atlantika i postoji rizik od nasukavanja. Ako se to dogodi, život pingvina koji traže hranu će biti znatno otežan. Naučnici će ledenom bregu pod nazivom A68a prići istraživačkim brodom „Džejms Kuk“, a koristiće podvodna robotska vozila i instrumente kako bi ustanovili kako zaleđena masa utiče na okolinu.

Veliki ledeni bregovi mijenjaju temperaturu mora oko sebe i stvaraju veliku količinu sveže vode dok se tope, a to utiče na uslove morskog života, od najjednostavnijih planktonskih organizama pa sve do kitova.

Ledeni breg se odvojio od Larsen C sektora Antarktika 2017. godine i polako se kreće severno, a proteklih meseci je izgubio na masi tako da više nije „najveći ledeni breg na svetu“. Uprkos tome, njegova veličina je i dalje zastrašujuća, posebno na satelitskim snimcima na kojima se kreće 90 kilometara udaljen od obale Južne Džordžije.

Naučnici se nadaju da će do ledenog brega doći do kraja januara. Koristiće dva podvoda vozila koja će provesti gotovo četiri meseca u njegovoj blizini i pratiće temperaturu i slanost morske vode, a takođe će i analizirati koncentraciju hlorofila. Podaci o hlorofilu će pokazati koliko se fitoplanktona nalazi u vodi. Ovi organizmi su osnova lanca ishrane, jedu ih mali rakovi koje jedu ključni grabežljivci.

„Dubina“ ledenog brijega ispod morske površine iznosi 200 metara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter