Izvor: Blic.rs
16.12.2020 u 11:27
0

KORONA UŠLA U DOM PENZIONERA: Zaraženo 37 korisnika

Najalarmantnija situacija trenutno je u Domu penzionera u Banjaluci, gde je čak 37 korisnika zaraženo korona virusom, dok je prijem novih stanara obustavljen, saznaje Srpskainfo.

U Domu penzionera tvrde da primenjuju sve epidemiološke mere propisane od nadležnih ustanova. Osim osnovnih mera obaveznog nošenja zaštitnih maski, merenja temperature prilikom ulaska u ustanovu, svakodnevno merenje temperature svim korisnicima, neophodnih dezinfekcija i držanja distance, primenjuju se, kažu, i neke specifične mere, piše Srpskainfo.

Radi se redovna temeljna dezinfekcija ustanove, dodatna dezinfekcija hlornim preparatima tri puta sedmično, hrana se nosi u sobe.

– Nažalost, uprkos svim naporima zaposlenih, enormno širenje epidemije je uzelo maha u celom društvu i ono čega smo se pribojavali se ostvarilo. Prema poslednjim pristiglim rezultatima, u Domu imamo 37 pozitivnih korisnika. Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa trenutno je obustavljen prijem novih korisnika, a sa ove tačke gledišta, teško je prognozirati kad bi on mogao biti nastavljen. Mi se iskreno nadamo da će pandemija početi da jenjava i da će se stvoriti uslovi za prijem novih korisnika – istakli su iz banjalučkog Doma.

U ovoj javnoj ustanovi trenutno je smešteno 157 starijih građana, uz još slobodnih mesta. Po dobijanju rezultata testiranja svih korisnika, poručuju, napraviće novi razmeštaj i utvrditi raspoložive kapacitete. Negativan PCR test na virus i obavezna izolacija od 14 dana, procedura je koju moraju proći svi stariji građani koji tokom pandemije traže smeštaj u jednom od domova penzionera u Srpskoj.

Prijedorski Dom je za nove korisnike bio zaključan na samom početku pandemije, od marta do maja, nakon čega su vrata ponovo otvorili uz strogu kontrolu budućih stanara, testiranje i izolaciju. Trenutno u ovoj ustanovi stanuje 165 ljudi, a ima još 25 slobodnih mesta. Direktor Bojan Becner napominje da interesovanja za smeštaj ima i dalje.

– Naši korisnici razumiju celu situaciju i poštuju mere. Imali smo samo jedan pozitivan slučaj, ali čovek je bio u izolaciji i nije imao dodira sa drugim stanarima. Poštuju se mere Instituta za zaštitu zdravlja. Zahvalio bih se i našim radnicma na požrtvovanom radu pod punom zaštitnom opremom – kaže Becner za Srpskainfo.

Prvi slučajevi zaraze u Domu penzionera u Trebinju, zabeleženi su pre dvadesetak dana, tri korisnika bila su hospitalizovana, ali su se do danas oporavili. U ovom Domu trenutno imaju 123 stanara, ostalih tridesetak slobodnih mjesta čuvaju za potrebe izolacije. Prijem novih stanara od marta se, kažu, provodi po svim propisanim merama.

SVE O SPORTU

FUDBALSKI SVET TUGUJE: Ostaće upamćen kao izuzetan veliki profesionalac

FERDINAND O MEČEVIMA SA SITIJEM: Ferguson je postao ljubičast kada je video Van Nistelroja sa tim dresom

Filipovski otkrio zašto je Partizan izgubio!

JOKIĆ PROMOVIŠE SRBIJU: Učio saigrače da igraju kolo! (VIDEO)

Svih propisanih mera se pridržavamo, posete u ustanovu su zabranjene već duži period i za sada uspevamo da odolimo, ističu iz jednog privatnog Doma u okolini Bijeljine koji radi pet godina. Trenutno imaju 42 stanara.

Prepoznati situaciju na vreme

Iz Instituta za javno zdravstvo RS naglašavaju da se odavno nalazimo u situaciji visoke transmisije virusa i da nisu neobične pojave zaraženih korisnika i radnika kao što je to slučaj u banjalučkom Domu penzionera, te da je sada najbitnije pobrinuti se za zdravlje ovih ljudi.

– IZJZ je davno izradio preporuke kojima su tačno i konkretno definisane mere koje trebaju biti usmerene prema korisnicima i zaposlenima. Desiće se nažalost ovakve situacije, ali bitno je prepoznati ih na vreme i preduzeti mere. Higijensko-epidemiološke službe nadležnih domova zdravlja su u kontaku sa Domovima penzionera i ulažu sve napore da se one na vreme prepoznaju i preudzmu adekvatne mjere – istakli su nedavno iz ove institucije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter