Izvor: Tanjug
28.12.2020 u 17:08
0

SELAKOVIĆ: Hoće li neko iz centralne Srbije da ode i živi na KiM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da niko Srbiju ne uslovljava priznanjem nezavisnosti Kosova i Metohije kako bi postala članica EU, ali i istakao da se postavlja pitanje kako ubeđivati Srbe u južnoj pokrajini da ostanu tamo da žive, gde maltene niko iz centralne Srbije nije spreman da ode i živi.

Selaković je na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o zaključcima Izveštaja EK o napretku Srbije u 2020. godini kazao da tema KiM nikoga u Evropi i svetu do pre nekoliko godina nije interesovala, odnosno da je za većinu Kosovo bilo nezavisno i nije se imalo šta pričati o tome.

Briselski sporazum, koji je potpisan pre sedam godina, vratio je, kaže, tu temu za sto i doneo mir u južnoj pokrajini.

Dodao je da su potpisnici sporazuma u prvom trenutku bili napadani, a da se danas za taj sporazum svi drže.

O OVOME SE PRIČA:

RHMZ UPOZORAVA! Snažni udari košave! Temperatura iznad proseka!

JAK ZEMLJOTRES NEDALEKO OD ZAGREBA! Osetio se u celoj Hrvatskoj!

SEIZMOLOŠKA SLUŽBA HRVATSKE: Epicentar kod Petrinje!

„Taj sporazum nam je sačuvao mir, nismo imali egzoduse, paljenje svetinja, vratio nas je za sto i počeli smo da razgovaramo o stvarima o kojima nemamo isto mišljenje i stavove“, kazao je Selaković.

Međutim, kako je naveo, na Kosmetu imaju četiri opštine gde nema nijedne „srpske glave“, kao i da su Srbi narod čijih je pripadnika sve manje iz godine u godinu u poslednjih 80 godina.

„Ne samo da nemamo nijednu jedinu srpsku glavu tamo, nego što mnogi kojima je lako da o tome govore iz Beograda ne bi otišli da žive tamo. Lako je nama da o tome odavde govorimo“, kazao je Selaković.

Dodao je da treba dobro razmisliti o mladim ljudima koji imaju 21 godinu, a žive na Kosmetu, koji su rođeni nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM, koji nikada u svojim mestima nisu videli srpskog policajca i vojnika na ulici i zapitao koja je to perspektiva koja može njima da se ponudi.

Selaković je o KiM govorio pošto je samostalni poslanik Vladan Glišić rekao da neće da glasa za Predloge zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji, između ostalog, i zbog teze da “EU nema aleternativu”.

Glišić je upitao i šta će Srbija da radi kada joj bude saopšteno da Kosovo ne može da bude deo Srbije.

“Odluka o tome da li će Srbija biti deo EU ne zavisi od nas i naše volje, već kad njima bude odgovoralo”, rekao je Glišić.

On je dodao da smo svedoci neprekidnih pomeranja rokova u kojima bi Srbija trebalo da postane član EU, te da je poniženje da “nam Lajčak kroji Ustav”, na šta je Selaković odgovorio da Ustav kroje građani Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter