Izvor: HappyBSC
18.11.2021 u 11:23
0

Radojičić i Beglov prisustvovali manifestaciji „Sankt Peterburg u Beogradu”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov prisustvovali su u Narodnom pozorištu svečanom koncertu pod nazivom „Sankt Peterburg u Beogradu”, koji je priređen u čast uspostavljanja partnerstva između Sankt Peterburga i Beograda koje je realizovano 10. septembra potpisivanjem Sporazuma o saradnji između dva grada. 

jPozdravljajući prisutne, gradonačelnik Radojičić je zahvalio gubernatoru Beglovu što je Beogradu večeras poklonio ovaj divni kulturni događaj.

– Takođe, zahvalan sam gubernatoru Beglovu koji nam je priredio sjajan prijem u Sankt Peterburgu u septembru ove godine i učinio naš boravak nezaboravnim. Ruska umetnost i kultura prepoznatljivi su širom sveta. Mi u Srbiji oduvek smo veliki deo formalnog obrazovanja posvećivali ruskim književnicima, pesnicima i ostalim umetnicima koji su ostavili značajan trag na dalji razvoj svetske kulture. I danas je nezaobilazno setiti se velikana kao što je Dostojevski, jedan od najvećih svetskih pisaca, filozofa i poznavalaca ljudske duše. Čini se da su, na 200. godišnjicu njegovog rođenja, koju slavimo ovih dana, dela koja je napisao aktuelnija nego ikada. Uverili smo se da sene njegovih likova i opisi u romanima još uvek krase i daju posebnu dimenziju predivnom Sankt Peterburgu – rekao je Radojičić.

On je istakao da su Beograđani ponosni što imaju priliku da slušaju sjajne ruske umetnike iz Sankt Peterburga, koji duh ovog divnog grada donose u Beograd.

– Kulturni život je od velike važnosti za Beograd, a sporazum o saradnji koji smo potpisali između naša dva grada doprineće da saradnja u oblasti kulture postane još intenzivnija, na obostranu korist građana Beograda i Sankt Peterburga. Moramo istaći da su dobri politički odnosi naše dve zemlje rezultat i odlične saradnje predsednika Vladimira Putina i predsednika Aleksandra Vučića, koji svojom mudrom državničkom politikom uspevaju da čuvaju rusko-srpsko bratstvo i zajedništvo u ovim izazovnim vremenima. Nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku da sve češće čujemo ruske umetnike u našem gradu, a da će i naši, srpski umetnici isto tako sve više odlaziti u Rusiju, predstavljati našu kulturu i prenositi duh našeg naroda. Posebno se radujem saradnji naših mladih ljudi, jer će oni nastaviti da čuvaju tradiciju naših dobrih odnosa. Uveren sam da će naša uspešna saradnja jačati još više i da ćemo nastaviti da čuvamo bratstvo naših naroda. Na kraju, dragi prijatelji, hvala vam i želim vam lep boravak u našem Beogradu – poručio je gradonačelnik Radojičić.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov zahvalio je na srdačnom dočeku i rekao da je delegacija Ruske Federacije rešila da Beogradu uzvrati duhovnim poklonom, nastupom umetnika koji će zajedno sa svojim srpskim prijateljima izvesti srpske i ruske pesme.

 – U najlepšem pozorištu Srbije, Narodnom pozorištu, nastupali su istaknuti umetnici iz Srbije i Rusije i raduje me što danas nastavljamo ovu tradiciju, prožetu vekovnim prijateljstvom. Druže se naši narodi, naši predsednici, patrijarsi, gradonačelnici, predstavnici lokalnih samouprava i to je zaista pravo prijateljstvo. Zato mi je veoma drago što smo potpisali Sporazum o saradnji između dva grada kojim smo i zvanično postali partneri i odredili mapu puta koja predviđa saradnju u svim oblastima, kulturi, sportu i saradnji omladine. Podsetiću da se ove godine obeležava jubilej rođenja Aleksandra Nevskog i zato smo veoma zadovoljni što je od gradonačelnika Beograda potekla inicijativa da se ove godine postave dve njegove biste, jedna u Sankt Peterburgu i jedna u Beogradu. Imamo iste, zajedničke junake koje poštujemo i kojih ćemo se zauvek sećati. Zato se radujem što smo danas ovde i što nastavljamo da čuvamo tradiciju naših predaka koji su uvek bili rame uz rame, i u radosti i u neprilikama – istakao je Beglov.

U okviru ovog muzičkog događaja, koji je priređen povodom zvanične posete delegacije tog ruskog grada srpskoj prestonici, nastupio je solista Marijinskog teatra, narodni umetnik Rusije Vasilij Gerel, kao i unuk legendarnog sovjetskog pevača Edvarda Hilja – Edvard Hilj mlađi, kao i grupa mladih muzičara iz Sankt Peterburga „Ese-kvintet“.

Događaju su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća i sekretari gradskih sekretarijata.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter