Izvor: alo
05.01.2021 u 07:16
0

DETALJNA PROGNOZA METEOROLOGA ZA BOŽIĆ: Anticiklon donosi veliku promenu vremena! Evo šta to znači

Bez prave zime za doček Božića

Danas umereno do znatno oblačno i uglavnom suvo, samo ponegde uz slabu kišu ili rosulju, dok je preko 900mnv moguće provejavanje snega. Vetar će biti slab do umeren, zapadni i severozapadni, a dnevni maksimum u manjem padu, ali i dalje iznad proseka.

Sredinom nedelje preko zapadne, severozapadne i dela središnje Evrope će se prostirati anticiklon, dok će se nad našim delom kontinenta nalaziti prostrano depresivo polje u kojem se očekuje još jedno jačanje ciklona nad Titrenskim morem.

U tim uslovima ovog dana se očekuje jače naoblačenje sa kišom, duž Jadrana može biti i grmljavinskih pljuskova, dok se najmanje padavina očekuje na severoistoku regiona. Duž Jadrana će prolazno malo pojačati jugo, dok će i košava polazni biti u pojačanju, ali se olujni udari ne očekuju. Na zapadu regiona svežije uz severni vetar i maksimum oko 5, a na jugu i jugoistoku i do 12 stepeni Celzijusa. Tako da posle Božića po gregorijanskom kalendaru i doček ovog velikog praznika po julijanskom kalendaru bez pravog zimskog ugođaja.

Od četvrtka ka nama će se spuštati sve veća količina hladnijeg vazduha sa severa te će do vikenda uz pretežno suvo vreme i promenjljivu oblačno uslediti postepeno zahlađenje tako da će se u petak jutarnji minimumi kretati od -3 do 1, a dnevni maksimumi od 2 do 6 stepeni Celzijusa. U isto vreme nad Pirinejskim poluostrvom će se razvijati nova ciklonska aktivnost čiji će se frontalni sistem pružati preko Mediterana dalje na istok.

Na tom frontalnom sistemu u subotu se računa na razvijanje sekundarnog ciklona koji će se preko središnjeg Mediterana i Jonskog mora kretati ka južnom Jadranu. U isto vreme sa severa će se spuštati sve veća količina hladnog vazduha.

Modeli još nemaju usaglašene verzije te promene, ali GFS je za razliku od juče umanjio signal za otopljenje oko 10. januara i sada najveći deo regiona drži u hladnom sektoru ovog ciklona.

ECMWF je dodatno pojačao signal za zahlađenje, on svakako gotovo ceo region drži u hladnom sektoru (osim jugoistoka Srbije na kratko), a kako je jutros dao signal za jak ciklon nad južnim Jadranom ovaj model (operativni) ima vrlo visoke akumulacije snega između 10. do 13. januara.

Prognoza za 7 dana

Naravno da to nije gotovo sigurno tačno i da će konačan procena biti moguća tek za nekoliko dana kada se svi detalji sinoptiku budu znali, ali ansable proračun oba modela, opet posebno ECMWF-a za nizije daju od 5cm do 10cm snega.

Uz sneg bi i zahladilo te bi se maksimumi krajem vikenda kretali od -2 na zapadu do 2 na jugoistoku, dok bi od nedlelje uz dalje zahlađenje moglo biti još hladnije uz mraz tokom celog dana, dok uz razvedravanje, a pod uslovom da bude snega na tlu oko 13. januara može biti i prvih ozbiljnijih mrazeva ove zime.

Trenutna sinoptika za te dane i period posle 13. januara daje signal za održavanje hladnog vremena.

Videćemo hoće li ovaj put doći do spuštanja hladnog vazduha ka nama, jer su nas do sada ti prodori ove zime uporno zaobilazili, jedno je sigurno, Atlantik ostaje miran barem još desetak dana i on neće remetiti moguću hladnu sinoptiku.

Sumirano, narednih dana povremena kiša, sneg samo u višim planinama, a onda je prema kraju ove nedelje moguć dolazak prave zime.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter