Izvor: telegraf
05.01.2021 u 07:27
0

DANAS JE TUCINDAN: Vernici kažu da se deca ne smeju tući jer će cela godina ići po zlu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić, a za koji se vezuje mnogo običaja. Danas, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolešljiva.

Po običajima, danas se kolje prase za božićnu pečenicu.

Nekada se pečenica tukla i time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i preneo je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

FAJZER UPOZORIO NEMAČKE VLASTI: Nema nikakvih dokaza u prilog tome!

RUKA SPASA ZA ASANŽA! Nakon odluke britanskog suda svetu se obratio meksički predsednik! (VIDEO)

STIGLE VAKCINE! Još 19.500 doza došlo u Torlak!

Najvažnije pravilo za Tucindan je da nikoga ne tučete.

To se posebno  odnosi na roditelje koji danas ne bi trebalo da udaraju decu. U suprotnom ona će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:

– Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Još jedan od običaja je da domaćice pospreme kuću i da ništa ne daju iz kuće. U suprotnom će, prema predanju, preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog doma.

Tucindan je i vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter