Izvor: Tanjug
07.01.2021 u 11:10
0

NADA, VERA, DUH: Poruke ohrabrenja Petkovića, vladike Teodosije narodu na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković porucio je danas iz manastira Gračanica da rođenje Isusa Hrista „uvek i iznova znači i rađanje nove nade, jačanje vere i snaženje duha da opstanemo i ostanemo na našem Kosovu i Metohiji“.

On je naglasio da su država Srbija i predsednik Aleksandar Vučih uvek uz svoj narod na KiM.

Petkovic je nakon Božićne liturgije, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, čestitao Božić svim pravoslavcima na KiM i poželeo da iz prethodne godine izazova uđu u godinu pobeda, prenosi Kosovo onlajn.

– Svaka nova kuća koju sagradimo, novi put koji izgradimo, svaka nova sbolnica, zgrada, crkva koju podignemo jeste korak ka miru i blagostanju. Želim da ukažem da su država Srbija, vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da ćemo ciniti sve u narednom periodu kako bi pomagali naš narod i kako bi ovde opstali – rekao je Petković.

On je posebno zahvalio episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju koji mu je, kako je rekao, učinio čast da ucestvuje na današnji praznik u velikoj duhovnoj radosti.

Poruku mira pravoslavnim hrišćanima uputio je i vladika Teodosije koji je istakao da je današnji praznik i veliko okrepljenje u danima kada narod strada na razne načine, a najviše od opake bolesti koja vlada celim svetom.

– Ovakvi praznici kao što su Božić nam dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bi mogli da odolimo svim iskušenjima, i onim spolja, ali i onim iznutra koji su u nama. Današnji praznik nam daje poruku mira da prvo imamo mir u sebu, ali ne bilo kakav mir, vec Hristov mir, koji je trajni i koji niko ne može da ga uzme – rekao je vladika Teodosije.

On je naglasio da je veoma bitno da imamo i mir u svom domu, svojoj obitelji, sa komšijama, susedima, sa onima kojima živimo i radimo.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

Mir Božiji, Hristos se rodi! SREĆAN BOŽIĆ!

OPRAŠTAMO BLIŽNJIMA: Episkop kruševački David o Božiću, običajima, i gubicima u SPC

ZA BOŽIĆ BEZ SNEGA: Danas temperatura iznad proseka za ovo doba godine

ŠTA TREBA URADITI SA NOVČIĆEM IZ ČESNICE: Ako želite da vas prati sreća ispoštujte ovaj stari običaj

BOŽIĆNA POSLANICA SPC: Ako nam je cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu

– To je jedino možemo imati ako Hrista u sebi, ako smo se pomirili sa sobom i ako smo se pomorili sa Bogom i ako ljubavi prema Bogu. Jedino tako ćemo moći da volimo bližnje i da imamo mir među sobom, da imamo trpljenje, praštanje i da se obučemo u odeću svetlosti, u onu svadbenu odeću po kojoj će nas Hristos prepoznati kada budemo stali pred njim da smo njegovi – poručio je vladika Teodosije.

On je izrazio zadovoljstvo i radost što je i pored svih mera opreznosti verni narod došao u crkvu, pričestio se, jer su na taj način, kako je rekao, pokazali da veruju u život, da je dobro pobedilo zlo i da im radost niko ne može uzeti.

– Želimo da ukažemo dobrodošlicu direktoru Kancelarije za Kosovu i Metohiju i njegovim saradnicima koji su pokazali veliku i žrtvenu ljubav, došli su na Kosovo i time posvedoče da nismo sami, da smo svi zajedno kada slavimo i radujemo se, ali i kada tugujemo i kada nam je potrebna podrška i pomoc –  naveo je vladika Teodosije.

Dvodnevnu posetu Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković završice posetom Domu zdravlja u Gornjoj Gušterici, gde će za potrebe ove zdravstvene ustanove uručiti novo sanitetsko vozilo koje je opremljeno svim potrebnim aparatima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter