Izvor: TANJUG
07.01.2021 u 18:06
0

Đurić: Šansa da izgradimo najbolje odnose sa SAD u istoriji

Nadam se da smo u odnosima sa SAD prošli jednu kritičnu tačku, u kojoj se Srbija potvrdila kao konstruktivni međunarodni činilac, odgovorna država, čuvar regionalne stabilnosti i rastuća ekonomija, kaže ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

Dodaje kako smatra da nakon te tačke imamo realne šanse da bilateralne odnose sa SAD podignemo možda i na najviši nivo u istoriji.

-Verujem i da su dobri odnosi predsednika Aleksandra Vučića i sa Donaldom Trampom i sa Džozefom Bajdenom odlična polazna osnova za dalje unapređenje saradnje- naveo je Ðurić za medije. 

On kaže da je poznato da u američkoj političkoj komunikaciji postoje pežorativni izrazi poput „odmetnuta država“ ili „propala država“ a da Srbija, na sreću, nije nikada bila toliko nisko na američkoj političkoj skali.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

Mir Božiji, Hristos se rodi! SREĆAN BOŽIĆ!

OPRAŠTAMO BLIŽNJIMA: Episkop kruševački David o Božiću, običajima, i gubicima u SPC

DANAS SUNČANO I VEDRO: Sutra oblačno, na planinama sneg

ŠTA TREBA URADITI SA NOVČIĆEM IZ ČESNICE: Ako želite da vas prati sreća ispoštujte ovaj stari običaj

BOŽIĆNA POSLANICA SPC: Ako nam je cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu

Ipak, u ne tako davnoj prošlosti, na Srbiju se u delovima ovdašnje administracije gladalo sa izraženim otklonom i nepoverenjem i verujem da ta vrsta sentimenata više ne postoji, barem ne kao politički mejnstrim- kazao je Ðurić.

Na pitanje na koji način će raditi na jačanju bilateralnih odnosa Beograda i Vašingtona, odgovara da je srpska diplomatija u prošlosti često bila reaktivna ističući da je nevolja što je najmanje inicijative imala u „nekim od najtežih i najizazovnijih trenutaka u našoj istoriji“.

-Potrebno je uvesti novine u diplomatskoj praksi, posebno u zemljama prijema sa kojima imamo otvorena pitanja ili potrebu da znatnije unapređujemo reputaciju Srbije i srpskog naroda- uverava ambasador u SAD i dodaje da će nastojati da ima što frekventnije kontakte sa predstavnicima američke administracije, od kojih, kako kaže, očekuje da saslušaju naša stanovišta i argumentaciju.

PROČITAJTE JOŠ I…

KAZNE PLJUŠTE KAO OD ŠALE, KAMERE VREBAJU: Merenje brzine i na auto-putu Miloš Veliki, evo koliki je ceh za brzu vožnju

MLADIĆ IZBODEN U CENTRU BEOGRADA NA BOŽIĆ: Uboli ga nožem pa POBEGLI

Partizan doveo prvo pojačanje, ugovor na tri godine!

ISPLIVALI DETALJI JEZIVE EKSPLOZIJE U ZRENJANINU: Starica poginula u svojoj kući, komšije progovorile

KRVAVA NOĆ U NOVOM SADU: Mladiću isekao arteriju, pokušao da pobegne, ali je ipak dolijao

Prema njegovim rečima, u prošlosti smo se previše često „durili kao Kalimero“ kada bi neki drugi u svetskim centrima moći pokazali inicijativu, i ponašali se kao da je to naš usud, a ne nešto čemu se može parirati i kontrirati na diplomatskom planu.

-Srpska diplomatija mora biti napadnija i ubedljivija u svom nastupu, posebno kada su argumenti na našoj strani- zaključuje Ðurić i podseća na dugu -storiju savezničkih i prijateljskih odnosa sa SAD:

-Potrebno je stvari vratiti na pravo i prirodno mesto, tako što će naše dve zemlje otvoriti jednu novu stranicu iskrenih prijateljskih odnosa, razumevanja i obostrano korisne saradnje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter