Izvor: tanjug
24.01.2021 u 18:37
0

Rektor Cetinjske bogoslovije Perović: Đukanović neumoran u pravljenju podela

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović „neumoran u pravljenju i produbljivanju podela“ u zemlji i naglasio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, crkva svih vernika, bez obzira na naciju.

Perović je za agenciju MINA naglasio da crkvu ne zanimaju identitetske podele, jer je ona, kako je naveo, namenjena svim ljudima dobre volje, prenose podgoričke Vijesti.

-Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svadaju braću i nanose društvenu štetu- poručio je Perović.

PROČITAJTE JOŠ

USPEH SRPSKIH LABORANATA: Institut za mikrobiologiju izolovao britanski soj korona virusa

KORONA PO GRADOVIMA SRBIJE: Ovo su žarišta!

KORONA NE POSUSTAJE! Raste broj pacijenata na respiratoru!

Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju!

On je ocenio da Ðukanović nije razumeo građane države čiji je predsednik, kao što, kako je rekao, ne razume sopstvenu crnogorsku istoriju.

Perović je naglasio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, „koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva s Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni svestenici, vladike i monasi“.

Ðukanović je ranije danas optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 1990-ih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je „najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma“.

ZANIMAĆE VAS I OVO: 

NOVI POTRES KOD PETRINJA! „Cela kuća se zatresla!“ (FOTO)

Dodik: Izjava Izetbegovića povezana sa napadom na Vučića

KRVAV OBRAČUN U NIŠKOM SELU! Povređene tri osobe!

TRAGEDIJA U LOZNICI: U saobraćajnoj nesreći na licu mesta poginuo poznati psihijatar

VUČIĆ NAJAVIO: Stiže novi paket pomoći!

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA? Afera „prisluškivanje“ dobija novi epilog

-Navodno su Srbi u regionu ugroženi, pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih suseda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba -rekao je Đukanović na početku vanrednog Kongresa DPS-a.

On je dodao da je SPC u Crnoj Gori branila, kako kaže, navodno ugrožene svetinje, iako je, kako tvrdi, zapravo „providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter