Izvor: HAPPY BSC
17.01.2023 u 09:01
0

MINISTAR VUČEVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA HAPPY TV: „Naša vojska nije poražena na KiM 1999. godine, oni nisu uspeli da zauzmu ni pedalj naše države“

Vojska je jedan od ključnih atributa državnosti, naglasio je ministar Vučević.

Gost emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji bio je Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji je ovog jutra govorio o Vojsci Srbije, njenom trenutnom stanju i šta smo sve postigli na tom polju.

– Jasna je korelacija jake države i jake vojske. Da bi imali jaku vojsku potrebna je ekonomski snažna država. Nije dovoljna ni sama ekonomija, potrebna je poltika i jaka volja da se opredelite da ulažete u svoju vojsku, u svoju odbranu, da to stavite u priritetnu listu. Mi to vidimo kao bitan zadatak u državi od 2012. godine, posle propadanja, gotovo gašenja vosjke, kada su nam govorili da nam ne treba vojska, da nam trebaju male jedinice, koje su visoko operativne. Topljenje i razoružavanje vojne opreme i ne nabavljanje vojne opreme i jedna lažna dogmatika da se niko neće sukobljavati. U okruženju svi nam žele sve najbolje, nema nikakve opasnosti, sve dok se nije desilo ovo u Ukrajini. Dok nije sve opet izašlo na videlo, da se svaka država vlada spram svojih interesa, kad nemate vojsku ili kad imate slabu i demoralisanu vojsku onda ste lak plen – rekao je Vučević i dodao:

– Vojska je jedan od ključnih atributa državnosti. Nema tu da li to nekom prija da sluša ili ne, to je jedna realnost i činjenica koju niko ne sme da zanemari ko se bavi pitanjem države. Vojska je u jednom trenutku pretila da ce biti slabije naoružana od nekog društva lovaca. Više su pucali u jednom lovu, imali su više metaka i mogućnosti da povere svoja lična naoružanja nego što je vojska radila. Oni misle kad urade administrativne mere, da pređu na NATO standarde, da je to dovoljno, da vi sad to nazovete brigadama, da krećete na drugačiju unutrašnju organizaciju i vi ste završili stvari, a vi više nemate vojsku ili gubite vojsku.

MINISTAR VUČEVIĆ NAKON SASTANKA: „Zadovoljni smo postupanjem, organizacijom i sposobnošću Vojske“

– Danas imamo potpuno drugačiju situaiciju, danas je država opredeljena i ekonomski snažnija da moze da ulaže u vojsku. Juče nas je predsednik na godišnoj analizi opomenuo, pre svega mene, da ne stavljamo akcenat samo na novo naouružanje i novu opremu, nego da pričamo i o boljoj obuci i boljem trenažnom postupku, a svi smo se fokusirali da kupimo za našu vojsku najbolju opremu, da naša armija napreduje. Ne sme se zanemariti taj kontekst još bolje i modernije obuke. Sagledavanje stanja na ukrajinskom frontu, sukob dva slovenska naroda, ali i pouke sa obe strane, loši potezi sa jedni i druge strane, greške i ispravljanje grešaka su lekoviti za druge vojske – izjavioje ministar.

Ministar Vučević je tokom jutarnjeg programa govorio o najavi predsednika Vučića o reformi specijalnih jedinica, koja će imati 5.000 hiljada vojnika i da će imati vrhunsku odbranu. Moderna armija koaj će biti u stanju da brani Srbiju.

– Mislim da je to sjajan projekta koji će biti na najvišem mogućem mestu prioritetnih zadataka za ministarstvo odbrane i Vojksu Srbije. General Mojsilović i ja smo dobili taj zadatak od predsednika Srbije krajem prošle godine. Generalštab i ministrastvo odbrane je već krenulo i napravilo radne timove. Moramo da napravimo opremu za njih, da kupimo oružje. Juče je prikazan predsedniku taj osnovni kostur, kako bi trebalo da izgleda ta formacija specijalnih jedinica. To je sjajna prilika za ljude koji vole svoju državu, koji su patriote i koji žele da imaju pristojna primanja. Teško je naći 5.000 ljudi. Početna plata će biti između 200.000 i 220.000 dinara. Tu je najbolja oprema i najsavremenija obuka, vi ste elita elite.

Ministar se zatim osvrnuo na NATO bombardovanje 1999. godine.

– Da ne uđemuo u tu matricu, naša vojska nije poražena na KiM 1999. godine. Oni su nama zauzeli jedino Karaulu Košare, jer je nemoguće braniti zbog geografskog položaja. Oni nisu uspeli da zauzmu ni pedalj naše države. Vojnički mi nismo poraženi. Drugo je to što građani i politika to nisu mogli da izdrže, taj pritisak bombardavanja, uništavanje infrastrukture. Nama niko nije pomagao, mi smo sami bili sa sobom. Suštinski smo se mi branili sami, sa armijom koja je već bila u nekoj recesiji. Bilo je i nekih čudnih političkih odluka. Zato je bitno koje na čelu države. Nije isto ko je predsednik države i da li neko rasformira specijalne jedinice ili ih formira. Mi sada ponovo formiramo, posle četvrt veka – istakao je Vučević.

– Na ukrajinskom ratištu ima mnogo artiljerijskog oružja, ali specijalne jedinice prave glavni faktor prevlasti na terenu. Male borbene jedinice koje mogu da upadnu, napadnu zasede i iznenade pritivnika. Mi imamo naše dronove i razvijamo naše dronove. Vojnotehnički insitut razvija dron Pegaz, koji na prikazu u Nikincima je fantastično navodio našeg Orla. Mi sami razvijamo tehnologiju, a spremamo i nabavku iz inostranstva. Kada govorimo o sistemu odbrambene industrije Srbije suština je u tome da trećina proizvoda koja se pravi mora da bude za vojsku Srbije – rekao je ministar, pa nastavio:

– Srbija kao vojno neutralna zemlja vodi računa ko je kupac, jer ne želimo da budemo na bilo koji način diskreditovani. Mi stavljamo našu vojsku na prioritetnu listu. Namenska industrija je bila deo velike Jugoslavije i velike vojske. Imate nasleđe kada su pravili 200.000 pušaka, a onda vam nestane veliko tržište sa manje vojske, pa onda period sankcija kada ne možete da izvozite. Zato imate zaostatak. Gledao sam podatke o ljudima koji su hteli da prave litije na barikadama, njih šezdestdvoje iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a niko od njih nije služio vojsku. Dođite u vojsku da se obučite jer volite Srbiju. Šta ćete da branite, pa vi pušku niste držali? Dođite da vidite kako se namešta krevet, vezuju čizme, pa ćete doći do puške. Ne možete tako da se malo vozite kolima, malo se slikate, pa idemo kući. Poziv za te momke, ide martovska i junska klasa, javite se, dođite da pokažete patriotizam.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Najveće je interesovanje za samohodne top haubice. To je vrlo konkurentno na svetskom tržistu po kvalitetu i ceni. Pošto razvijenije zemlje imaju jaču namensku industriju i prodaju mnogo skuplje. Ima mnogo toga što je na ponos, a predsednik će do kraja meseca pokazati nešto najnovije što je proizvedeno u našoj namenskoj industriji i ono što smo kupili.

Ministar Vučević se osvrnuo na odnos SAD prema Kosovu.

– Kosovo ima podršku, to je njihovo čedo koje ljuljaju. Čedo koje je nastalo u ponižavanju Srbije u NATO agresiji. Interesantno je da ovi kvazi nacionalisti, koji voze dobra kola, a ne bi ušli u tenk, govore da se pomirimo jer je sve gotovo. Odsecite, priznajte, prihvatite, pa gde nam je država? Samo da vas kao narod obeshrabre i jedno pitanje ide na to, ako je sve gotovo što je toliki pritisak da se sve to prizna? Svi ti koji se pitaju da je gotovo, šta će vam Srbija? Kada nešto proistekne iz nasilja nema dugovečnost. Mnogo je bitno da se politički dijalog nastavi. Amerika menja svoju politiku, oni vide Kosovo kao nezavisnu državu, ali utisak je da imaju dozu pragmatizma i čuju i Srbiju. Americi ne treba nova tačka sukoba, a to uliva nadu da može da se traži politički dogovor, a da ne bude zasnovan na lomljenju ruku i nogu Srbiji. Korektniji je odnos SAD nego nekih evropskih država.

Vučević se osvrnuo na dešavanja na KiM gde se vodi konstantna politika progona Srba i dodao da je to sve finalni čin koji traje od 1999. godine.

– Vidite pucanje na dečake koji slave Badnji dan. Oni dižu optužnice posle 24 godine za Račak jer im treba novo polje tenzije i sukobljavanje. Stalno pričaju da smo mi mala Rusija i da je Vučić mali Putin, a on se pretvara u Zelenskog. Što se tiče Vojske Srbije ona je izvršila sve naredbe koje su dolazile sa vrha, od predsednika kao vrhovnog komandanta. Ono što me čini ponosnim je prisutnost patriotizma, bilo je smirenosti, odlučnosti i koncentrisanosti. Tri su faktora tu bila bitna, politička mudrost i taktičko postupanje predsednika, odlučnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji su na hrabar način branili osnovne ljudske slobode i atribut državnosti vojska Srbije – rekao je Vučević.

– Mislim da su svi uvideli da se niko ne igra i ne preti praznom prškom. To su crvene linije, nema Bljeska, nema Oluje, nema marta iz 2004. godine, ne čekamo izbegličke kolone. KFOR mora da garantuje bezbednost za sve. Videćemo kako ćemo dalje postupati po tom pitanju. Festival licemerja je nastao sa osuđivanjem sa zastavicama. Pucao je neko ko je Albanac, i pripadnik kosovskih snaga bezbednosti, na dečake koji su slavili Badnji dan. Dobili smo u pravnoj hijejrarhiji jači opšti akt kojim NATO garantuje bezbednost na KiM. Potpisali su šta garantuju. Ne mogu da uđem u narativ onih koji kažu da zveckamo oružjem. Nikome se ne ratuje, ali nisu svi u komšiluku dobronamerni. To je kao da živite u ulici gde imate nekoga koji vas stalno maltretira, a vi morate da se branite jer idete do škole, posla, prodavnice. Neki nas provociraju i nanose nam zlo, ali to ne znači da raspirujemo šovinizam, već vodimo računa o sebi. Imamo istorijsku potrebu da napravimo najbolji mogući odnos sa BiH. Prirodno je da sarađuju Bosna, Crna Gora i Severna Makedonija. Nemojte da skandirate “Ubij Srbina” i da vam smeta ćirilično pismo. Kada se ljudi upoznaju smanjuju se tenzije – zaključio je ministar.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter