Izvor: Tanjug
09.03.2023 u 12:45
0

MINISTAR DAČIĆ IZ BUDIMPEŠTE: „Želimo u Evropsku uniju, ali ljubav mora da bude uzvraćena!“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti, posle Balkanskog foruma na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Albanije i Severne Makedonije, da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju, ali i da isto tako očekuje „uzvraćenu ljubav“ od Evropske unije.

Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci, dodajući da je ta zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije i koja često govori o Srbiji kao zemlji koja je zaslužila članstvo u EU, navodeći da je to zahvaljujući odnosima između rukovodstva dve zemlje, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ali i veliki lični doprinos šefa mađarske diplomatije, Petera Sijarta.

VUČIĆ SE VEČERAS OBRAĆA NACIJI NA HAPPY TV: Predsednik Srbije u emisiji „Ćirilica“ u 21 čas!

Ministar Dačić je preneo novinarima da je na forumu, na kojem su bile i njegove kolege iz regiona, rekao da očekuju da „EU voli nas koliko mi volimo nju“, odnosno, kako je objasnio, nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u EU i gde ima više podrške nego na Zapadnom Balkanu.

-Nažalost, bili smo suočeni sa raznim vrstama pokretnih meta, isticanja novih zahteva. Ja sam potpisao Briselski sporazum i 10 godina nije realizovan. Severna Makedonija je promenila ime, pa opet ništa- rekao je Dačić i ocenio da dolazi i do određenog zamora, ali i da u EU postoji mišljenje da je ne treba širiti dok ne reši svoje probleme.

-Mi i dalje ostajemo zaintresovani za članstvo u EU- poručio je Dačić.

Kaže da je u Budimpešti bilo reči i o pitanjima migranata, uz ocenu da ne postoji jedinstvena politika EU prema tome, odnosno nema jedinstven pristup što rezultira lošim branjenjem granica.

Navodeći da je rat u Ukrajini tema broj jedan u svetu, Dačić je rekao da je to uporedio sa pitanjem našeg suvereniteta, te primetio da postoji jedna kriza međunarodnog poretka u smislu da kada se jednom prekrše principi onda svaka velika sila može principe da tumači na svoj način, a to dovodi do obesmišljavanja institucija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter