Izvor: Happy BSC
24.12.2021 u 08:29
0

DOCENT SA PRAVNOG FAKULTETA ZA HAPPY TV: Inckov zakon je skandalozan!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povukao je potez od suštinske važnosti. Crna Gora i BiH što pre bi trebalo da se uključe u Otvoreni Balkan, kako je rečeno. O ovoj temi danas u jutarnjem programu Dobro jutro Srbijo razgovarali su: Darko Obradović, Centar za stratešku analizu, Aleksandar Šešelj, SRS i Miloš Jovanović, docent sa Pravnog fakulteta.

-Mislim da je Otvoreni Balkan alternativa integraciji EU. Do sada smo morali da ispunjavamo sve te ponižavajuće uslove za ulazak u EU, kao što je saradnja sa Haškim tribunalom. Sada se tera Srbija da prizna nezavisno Kosovo. EU vidi Zapadni Balakan kao svoju periferiju i takve zemlje nikada neće ući u EU. Smatram da Srbiji nije interes integracija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, treba da tražimo druge spoljno političke partnere sa kojima bismo dalje produbljivali spoljnopolitičku saradnju. Otvaramo sada naše tržište i na taj način mogu da nam obore cenu i da našeg poljoprivrednika stave u mnogo teži položaj. Mi smo ukinuli carine, a carine u EU su ostale, to je šteta na domaću poljoprivredu. Srpski radikali smatraju da Otvoreni Balkan nije primarni interes, već treba da sklapamo prijateljstva sa zemljama koje nisu priznale nezavisno Kosovo, rekao je Šešelj. 

-Otvoreni Balkan ne mislim da je šteta, naprotiv. Evropski put nije tema i ne treba da trošimo vreme. Oni sami ne daju datume, jer se neće širiti. Nemam negativan stav prema Otvorenom Balkanu. Od otvorenog tržišta najviše profitira najjača ekonomija. Kao nemačka na primer. Tako je i u našem slučaju. Ovi naši krajevi, tu je Srbija najjača ekonomija. Mi imamo suficit sa svim zemljama regiona. Ideja da ćemo kroz razmenu da rešimo sve naše probleme – to je malo naivno. U redu je da se tako nešto radi, koristi može da se izvuče za sve, ali sve može da padne preko noći dok se ne reše geopolitički problemi. Imamo mi ove krupnije stvari, povratak KiM u puni ustavnopravni poredak Republike Srbije, kako da se reše pitanja i u Crnoj Gori kada je u pitanju srpski narod, kako Republika Srpska da opstane imamo i tamo problema. Toliko je nepravde učinjeno prema srpskom narodu. Kada imate dvostruke aršine ne možete da napravite trajno rešenje. Ako će Otvoreni Balkan da jača Srbiju, to je sjajno, samo da se ne zalećemo da ćemo tako rešiti sve, rekao je Jovanović.

-Treba sačekati služba sa spoljne poslove. Imate Nemačku i Francusku koje su stavile tačku na sve one ratove. Mi imamo primer. Otvoreni Balkan je dobar primer kako može da se ide dalje. Ako je jedan od osnovnih prioriteta saradnja, onda nam je jasno koliko je ta ideja hrabra. BiH nema opravdani interes da ne bude članica Otvorenog Balkana.Otvoreni Balkan je razdvojio one sa vizijom od onih bez vizije. Oni bez vizije su i Crna Gora. Bitan je i zbog toga što su ovaj projekat podržali i EU i SAD. I Nemačka je podržala Otvoreni Balkan. EU je dobar izbor za nas, mi imamo suficit u proizvodnji sa EU. Naši poljoprivrednici se takmiče sa Špancima, koji su jedni od vodećih u EU. Imamo opravdani interes zašto želimo u EU. Nama je potrebno da se vratimo na globalnu kartu lanca poljoprivrede. Ako dopustimo da naš narod van Srbije bude u rukama drugih interesa, a ne srpskih, onda nam je jasno da samo jaka ekonomska Srbija, ako bude sebičluka moraćemo da reagujemo i spašavamo stvari u poslednjem času, mislim da to nije rešenje, rekao je Obradović.

-Inckov zakon je skandalozan, prvo jer ga dovodi jedan čovek koji ga nameće. To je odraz volje jednog čoveka. Skandalozan je i značinjski, jer je protiv srpstva. To je zakon o nametanju laži. Ne možete da negirate nešto što se nije desilo. Krajnji cilj je da se Republika Srpska ukida kao entitet, jer ne može da brani nešto što je genocidna tvorevina, rekao je Jovanović

-Ovde se postavlja teza ukoliko Srbija ne želi da postane član EU, da to znači apsolutnu izolaciju od Evrope – netačno. Mi treba da shvatimo da EU ne želi Srbiju u svom sastavu, EU ima kurtulorošu: nikada mali Rusi“ (a to je Srbija) ne mogu da budu član EU. Italija je zemlja koja je osnivač EU i to je prava slika EU. EU odavno nije najbogatiji deo sveta, ona je u svojim postupcima u krizama pokazala da je na zalasku. Ono što je budućnost ekonomije i međunarodne trgovinske saradnje ona je na Istoku. A mi koji imamo dobre odnose i sa Rusijom i Kinom .. treba da produbljujemo investicije iz tih zemalja, pa i iz EU, rekao je Šešelj. 

 -Više od 700 tona opreme donacija tokom korone donirala je EU. Kina i Rusija koliko su investirali u Srbiju to je daleko manje od EU. EU je najveći investitor u Srbiju, smatra Obradović, sa čime se Aleksandar Šešelj nije složio jer smatra, kako kaže “to apsolutno nije tačno“.

-EU je mrtav projekat, projekat bez budućnosti, čak i da hoćemo, to se neće desiti dok Srbija ne bude htela da prihvati secesiju Kosova. Hajde da jačamo zemlju, hajde da pomognemo Republiku Srpsku, rekao je Jovanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter