Izvor: tanjug
29.12.2021 u 12:30
0

POPOVIĆ: BEOGRAD je turistička oaza u odnosu na većinu evropskih gradova

 V.d. direktora Turističke organizacije Beograda(TOB) Miodrag Popović kaže je da je popunjenost beogradskih hotela i smeštajnih kapaciteta u ovom trenutku iznad očekivanja, posebno ako se uzme u obzir epidemiološka situacija.

-Mi smo nekakav džep ili zelena oaza u odnosu na većinu drugih gradova Evrope koje imaju isti turistički proizvod kao i mi, a to su kratki gradski odmori. Beograd nudi ono što većina gradova nema, a to je doček Nove godine, dok se mnogi gradovi u Evropi ubrzano zatvaraju. Beograd je poznat kao destinacija koja je najbolja u praznovanjima- rekao je Popović. 

Istakao i novine u dočeku Nove godine među kojima je i vatromet na savskoj promenadi.

-Mi sada imamo novu atrakciju Kulu Beograd, najvišu zgradu u gradu. Vatromet će ići odatle, trajaće 11 minuta i biće ispaljivan sa 260 mesta. Pravi se i muzika za taj vatromet i to će biti među prvih nekoliko vatrometa u svetu, a možda i najveći. Na Savskoj promenadi je paralelni centralni događaj sa Trgom republike. To je novina da smo podigli drugo mesto do nivoa da je teško odlučiti se gde biti- poručuje prvi čovek TOB.

On naglašava da ima mnogo događaja i pre i posle Nove godine, a da se posle jednogodišnje pauze, vraća i Ulica otvorenog srca i dodaje da takve su manifestacije sada znatno primećenije, jer godinu dana nije bilo ničega.

Popović ističe da je važan način na koji se borimo protiv pandemije, jer je Srbija definisana kao država koja vrlo ozbiljno uzima u obzir sve okolnosti i koja je bezbedna za dolazak pa se tako i turisti odlučuju da nam dođu. Kaže da je otežavajući faktor otkazivanje velikog broja letova širom Evrope.

-Region će nam svakako doći to je ono što može da se vidi i na ulicama, ali po smeštajnim kapacitetima, a to nisu samo hoteli, već i Airbnb i drugi vidovi smeštaja. Airbnb je, koliko čujem, gotovo popunjen. Najvažniji su putni pravci. Ukoliko turisti mogu da dođu do vas onda je velika verovatnoća da će i doći, bez obzira na broj zaraženih, osim ukoliko država ne ograniči broj ulazaka- poručuje Popović.

On dodaje da, pored Beograda, u regionu još samo Budimpešta dobro stoji s turistima i naglašava da će zvanična statistika o njihovoj poseti biti poynata tek krajem januara.

On podesaća da je Beograd turistička destinacija koja u potpunosti zavisi od stranih gostiju i da oni u poslednjih pet-šest godina čine 85 odsto turista. Tu se mnogo razlikujemo od drugih mesta u Srbiji, a mnoga od njih imaju bolju posećenost nego pre epidemije, iz očiglednih razloga, naglašava Popović.

-Za sada su rezultati dobri. Mi smo u oktobru bili na 70 odsto rasta u odnosu na 2020. koja je bila nikakva. Mislim da ćemo biti na 70-75 odsto u odnosu na 2019.godinu, jer očekujemo dobar kraj godine -poručuje Popović.

On kaže da je veoma zadovoljan proteklom godinom, činjenicom da su uopšte uspeli da opstanu.

-Mi nemamo razloga da budemo nezadovoljn. Hoteli se nisu zatvarali, uspeli smo da održimo kapacitete i u vrlo značajnom meri zadržimo ljude ne samo u sektoru turizma, već i u sektoru usluga u ovom gradu. Uspeli smo da ostvarimo značajan prihod za Beograd, a i ti ljudi su uspeli da ostvare prihod što ih je održalo- naglašava Popović.

On kaže da je TOB mnogo radio na promociji turističke ponude grada, ali online. Ističe da je film o Beogradu osvojio drugo mesto na Berlinskom sajmu turizma.

V.d. direktora TOB optimista je u pogledu naredne godine, iako je svestan da će u nju ući sa manjim sredstvima, daljom neizvesnosti u pogledu pandemije kovida 19 i značajno manjim brojem avio letova u celom svetu.

-Značajno smo unapredili turističku ponudu novim atrakcijama i projektima. Sada imamo Kulu Beograd, a pre toga otvaranje Spomenika Stefanu Nemanji i uređenje Savskog trga. Dakle, nudimo više nego 2019., a da ne govorimo o ambijentalnim celinama. Mi smo celu 2020. proveli u realizaciji izletišta u prigradskim opštinama i tu smo dosta uradili. To nam daje za pravo da mislimo da će 2022. biti uspešnija-poručuje Popović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter