Izvor: TANJUG
01.08.2023 u 13:45
0

SAMO NASTAVAK EGZODUSA I PREŽIVLJENOG: Srbi 90-tih samo doživeli nastavak želje Hravata da ih potpuno „ZATRU“

Devedesetih godina 20. veka Srbima u Hrvatskoj desio se nastavak Drugog svetskog rata kada je jedna trećina srpskog naroda koja je ostala na prostoru Hrvatske iseljena u Srbiju izjavio je danas istoričar Draga Mastilović.

U izjavi za medije Mastilović je rekao da nastojanja da se srpska nacija zapadno od Drine zatre ili svede na meru i prostor koja drugima odgovara, traju već dugo, imaju korene u 19. veku, a u 20. su doživela vrhunac, posebno u Drugom svetskom ratu, kada su Srbi bili osuđeni na potpuno uništenje zbog univerzalnih ciljeva velikih sila i ideologije koja je predviđala da Drina mora biti granica dva sveta – istočnog pravoslavnog i zapadnog rimokatoličkog.

HITNA INICIJATIVA! LINTA: Da se muzej u Glini preimenuje u „Spomen-muzej srpskih žrtava GENOCIDA
  • Prema tome, ono što se dešavalo Srbima 90-ih godina predstavlja samo vrhunac nastojanja da se srpska nacija zapadno od Drine u potpunosti zatre. Kada je u pitanju sama ‘Oluja’, ako posmatramo dubinske istorijske procese, možemo da shvatimo da je to bio samo nastavak nastojanja iz Drugog svetskog rata oličen kroz ‘jednu trećunu Srba pobiti, jednu pokatoličiti, a jednu iseliti’. Tad je ta jedna trećina Srba iz Hrvatske iseljena u Srbiju – naveo je Mastilović.

Mastilović je istakao da je zato važno da Republika Srpska i Srbija zajednički obeležvaju pogrom srpskog stanovništva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter