Izvor: TANJUG/ Happy
30.07.2023 u 15:10
0

HITNA INICIJATIVA! LINTA: Da se muzej u Glini preimenuje u „Spomen-muzej srpskih žrtava GENOCIDA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Vladu Srbije da pokrene zvaničnu inicijativu prema Vladi Hrvatske da Hrvatski dom u Glini bude preimenovan u Spomen-muzej srpskih žrtava genocida Banije i Korduna, KOJI SU STRADALI OD STRANE USTAŠKOG REŽIMA NDH..

Linta u saopštenju navodi da slučajnom prolazniku, kada bi ugledao Hrvatski dom, ne bi ništa govorilo da se tu pre 82 godine desio jedan od najstrašnijih zločina ustaškog režima za vreme Drugog svetskog rata i dodaje da se u Hrvatskom domu, između ostalog, održavaju promocije knjiga revizionista koji negiraju zločin genocida i umanjuju taj tragičaj događaj.

Miodrag Linta poručuje: Srbija ima
Printscreen/TV HAPPY

-Na taj način se najdublje vređaju i ponižavaju srpske žrtve, njihovi potomci i čitav narod-, ističe Linta.

Prema njegovim rečima, tragična je činjenica da u hrvatskom narodu ne postoji volja da se odustane od sramne odluke da se Hrvatski dom nalazi na temeljima porušene srpske pravoslavne crkve i na mestu strašnog zločina nad Srbima. Linta ukazuje i da su gradske vlasti 2014. godine zabranile da na tom mestu bude organizovana komemoracija srpskim žrtvama i dodaje da je Glina na prostoru bivše Jugoslavije jedinstven slučaj negiranja zločina i istrebljenja jednog naroda.

SEĆANJE NA HEROJSKI OTPOR: LInta, Srpski narod Krajine digao ustanak 1941. godine da se spasi od uništenja

On podseća da su se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini desila dva masovna pokolja Srba – u noći između 29 i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine, kada je poklano više od 1.500 Srba, uglavnom iz bivšeg kotara Vrginmost. Nedugo nakon monstruoznih zločina crkva je opljačkana i srušena. Po završetku Drugog svetskog rata komunistička vlast nije dala dozvolu za izgradnju porušene Srpske pravoslavne crkve na istom mestu gde su poklani Srbi, već je parcela oduzeta crkvi bez nadoknade. Na mestu porušenog hrama izgrađen je Spomen dom 1969. godine, koji je bio, pre svega, kulturno-zabavna institucija, a tek 1985. godine Skupština opštine Glina donela je odluku da se deo Spomen doma pretvori u Spomen muzej. Do 1995. godine izgrađeno je spomen obeležje i postavljene su bronzane ploče sa imenima stradalih Srba. Nakon zločinačke akcije „Oluja“ Spomen dom je preimenovan u Hrvatski dom, spomen obeležje je demolirano, a bronzane ploče sa imenima srpskih žrtava su uklonjene, naveo je Linta u saopštenju.

Inače za zločin koji se u Glini dogodio pre 62 godine dogodio na tom mestu malo ko danas zna. na tom mestu počinjena su tri masovna zločina ustaša nad Srbima. Prvi je počinjen 12 i 13 maja, a drugi počinjena su 29 i 30 jula, a treći drugi 29. na 30. jula, a treći 4. na 5. augusta. Drugi i treći počinjeni su u Crkvi. Po njima je Glina i stvarno i simbolički postala mjesto najstrašnijeg ostvarenja ustaškog programa uništenja srpskog naroda izvan sistema koncentracijskih logora i logora smrti kakvi su bili logorski kompleksi Gospić-Jadovno-Pag i Jasenovac. Nakon sloma NDH i nakon dugogodišnjeg pregovaranja između crkvenih i opštinskih vlasti tokom 1950-ih i 1960-ih da li obnoviti pravoslavnu crkvu u Glini ili sagraditi novi objekt za komemorativne i kulturno-društvene potrebe, odlučeno je da se na mestu dva masovna pokolja u ustaškom programu uništenja Srba na području NDH umesto crkve izgradi Spomen dom, koji je svečano otvoren 1969.

Dom u tom obliku je postojao sve do 1995 godine, od kada hrvatske vlasti sistematski i stalno pokusavaju da zataškaju svoje zločine i genocid nad Srbima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter