Izvor: BSC Happy
16.05.2024 u 19:17
0

USTAŠE I U TEKSASU UMANJUJU ŽRTVE JASENOVCA: Oglasili se SRBI IZ AMERIKE, evo kakav se skandal odvio

Povodom pokretanja događaja u Hjustonu vezanih za umanjivanje broja Srba pobijenih u logoru smrti Jasenovac, Udruženje Srba Teksasa izdaje sljedeće saopštenje:

Kako je u novembru 2023. u hjustonskom predgrađu Kingvud otvoren spomen-park ’’Bašta nade’’, kao poduhvat Udruženja za sjećanje na Holokaust iz Hjustona (https://holocaustremembranceassociation.org/), i kako je na jednoj od spomen-ploča broj Srba mučenički stradalih u hrvatskom logoru smrti Jasenovac sveden na minimalne procjene, skupina Srba iz hjustonske zajednice odlučila se na reakciju i izraz protesta.

eNaime, Udruženje za sjećanje na Holokaust je na spornoj spomen-ploči broj Srba ubijenih u Jasenovcu smanjilo na 45,000-52,000 duša, što smo mi smatrali uvredom, neprihvatljivom revizijom istorije i negacijom srpskog mučeništva, te umanjivanjem razmjera zločinačke politike hrvatske države u Drugom svjetskom ratu.

Prvog decembra 2023. Udruženju za sjećanje na Holokaust smo uputili pismo u kome je izražena uvrijeđenost srpske zajednice revizijom istorije i minimalizacijom srpskog stradanja, te smo zahtijevali da se sporna spomen-ploča ukloni ili izmijeni. Ispred Udruženja za sjećanje na Holokaust odgovorila je gospođa Rozali Džerom, predsjednik organizacije, obećavši da će spomen-ploča biti zamijenjena, ali je odbila naš zahtjev za učešćem srpske zajednice i stručnjaka u odlučivanju o izmjenama. Poslije tri mjeseca komunikacije i nedostatka konkretnih pomaka, zatražili smo i dobili podršku profesora Gideona Grajfa iz izraelskog Instituta Jad Vašem, koji se takođe obratio gospođi Džerom dopisom, ali bez efekta.

Poslije otprilike pet mjeseci strpljivog čekanja na bilo kakav pomak, po završetku vaskršnjeg posta odlučili smo da se obratimo za podršku široj srpskoj zajednici u Sjedinjenim američkim državama, uključujući vođstvo Srpske pravoslavne crkve i diplomatska predstavniptva Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i srpskim prijateljima.

Reakcija gospođe Džerom je uslijedila 13. maja, i to kao odgovor na pismo gospodina Damjana Jovića, Generalnog konzula Republike Srbije u Čikagu. U odgovoru, gospođa Džerom između ostalog obavještava da su u julu 2024. planirane opšte izmjene u izgledu spomen-parka, uključujući i spornu tablu. Iako nije precizirala da li će novim rješenjima biti zadovoljeni i srpski interesi, iskreno se nadamo da hoće i da će nepravda učinjena srpskim novomučenicima jasenovačkim biti ispravljena.Udruženje Srba Teksasa će nastaviti da mobiliše srpsku zajednicu, da motri na razvoj situacije i da reaguje adekvatno, jer nećemo da pristane na to da se srpski mučenici ubijaju ponovo, da se dželati amnestiraju i da nosimo sramotu pred potomcima što smo ćutali kad je trebalo ustati i reći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter