Izvor: Happy BSC
10.01.2022 u 18:07
0

EKSKLUZIVNO O REFERENDUMU ZA HAPPY BSC VLADAN PETROV: Ovaj model je spoj evropskih standarda i naših nacionalnih potreba za nezavisnim pravosuđem

Najkasnije pet dana pre dana glasanja na referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije građanima će biti dostavljeno obaveštenje sa adresom glasačkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu se glasanje može obaviti i bez tog obaveštenja, saopštila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Dr Vladan Petrov, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu na temu referenduma za Happy BSC portal dao je opsežnu analizu.

Zašto građani da zaokruže „DA“, profesor za HAPPY BSC PORTAL kaže: 

-Apelujem na građane da izađu u što većem broju i zaokruže „DA“ 16. januara. To je nešto što kao pisac ovih ustavnih amandmana mogu da kažem, kao neko ko stoji iza ovog teksta. Molim građane jer oni su ti koji odlučuju. Ukoliko građani žele da u budućnosti zaista imaju bolje pravosuđe, a to znači pravosuđe gde će sudije biti birane od struke i nauke, a ne od politike. Građani bi trebalo da budu mirni ako zaokruže „DA“. Zakonodavna  vlast je izuzeta iz izbora sudija još po Ustavu iz 2006 godine, ali to ne bi trebalo da buni građane. Tada je već određeno već da Visoki savet sudstva bira sudije na stalna mesta. Jedino je Narodna skupština birala sudije na tri godine. Pravi sudija je samo sudija koji ima stalnu sudijsku funkciju i da nije pod uticajem samovolje političkih moćnika. On vrši funkciju dok ne navrši radni vek, a pre toga mu funkcija može prestati samo iz razloga koji su predviđeni Ustavom. To je čvrsta garancija da taj sudije neće razmišljati o tome ko je na vlasti. Nijedan ustav ne može da stvori čoveka, dakle sudiju koji će imati moralna i stručna načela, ali ovim amandmanima se stvaraju uslovi da se u Srbiji u narednom periodu kreira jedan pravni ambijent  gde će uticaj politike da se svede na najmanju moguću meru. Mnogo zavisi i od zakona koji će biti doneti u narednih godina, zakona o sudijama.  Građani bi trebalo da budu svesni tamo gde parlament bira sudije, uticaj politike je najveći mogući. Banalizacija referenduma je potrebna opoziciji da sve ono što predloži vlast, da ospore. 

Profesor je dalje kazao: 

-Ukoliko građani budu glasali „NE“, oni neće vratiti točak istorije. Visoki savet sudstva koji sada postoji je jedno telo koje izabrano od narodnih poslanika. Pojedinci koji propagiraju da se glasa „NE“, obmanjuju narod da su ovo antisrpske promene i oni u stvari se bore za svoje pozicije. Bore se za to da i dalje mogu da utiču na izbor sudija. Nije tačno da se Narodna skupština u potpunosti uklanja. Visoki savet sudstva nije sudsko telo, nego je nezavisan organ. Manja je verovatnoća da će sudije da krše ustav nego da to čine narodni poslanici koji nisu stručni. Visoki savet sudstva će odlučivati kvalifikovanom većinom. Jedno je pozvati građane, ali bilo kakva jaka kontinuirana kampanja je nešto što nije utemeljeno.Ovo nije stranačko pitanje. Stranke nisu zainteresovane za ova pitanja i baš zato bi trebalo građani da izađu, jer u njihovim rukama je odlukama. 

Profesor je za kraj dodao: 

-U većini evropskih država Visoki savet sudstva bira sudije. Laž je da u Evropi nema ovakvog izbora sudija. Primer je Španija. Ovaj model je spoj evropskih standarda i naših nacioanlnih potreba za nezavisnim pravosuđem. Ovaj model je možemo reći srpski model. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter