Izvor: Tanjug
11.01.2022 u 13:36
0

STAROVIĆ: Uveren sam da će građani podržati izmene Ustava na referendumu

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izrazio je uverenje da će građani pokazati ozbiljnost i odgovornost i da će na refendumu u nedelju podržati promene Ustava.

Veruje, kaže, da su građani imali priliku prethodnih nedelja da dobiju preciznu infomaciju o tome šta predstavlja predmet promena Ustava i da većina neće nasesti na, kako kaže, brojne pokušaje manipulacija koje su takođe prisutne u javnosti.

Starović je rekao da je jasno da se radi o izmenama isključivo u segmentu pravosuđa i da nema govora o bilo kakvim promena koje se tiču Kosova i Metohije i da se nijedno slovo preambule neće promeniti.

Takođe, dodao je da je važno da se u ovom momentu pristupi izmenama koje se tiču načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija kako bi pravosuđe ostvarilo viši stepen nezavisnosti, samim tim i odgovornosti i efikasnosti.

Starović je izrazio žaljenje zbog pokušaja manipulacija i što neki, kako kaže, veoma neodgovorni političari pozivaju da se referendum ili bojkotuje ili da se glasa protiv.

Prema njegovim rečima, u isto vreme radi se o ljudima koji su zagovornici procesa evropskih integracija, čak na neki način pokušavaju da monopolizuju tu temu, što nije kompatibilno i ne ide jedno sa drugim.

Naglasio je da izmene Ustava nisu diktat EU, ali da predstavljaju deo naše evropske agende i da je to nešto na šta smo se sami obavezali u našim akcionim planovima kada smo projektovali korake u pravcu punopravnog članstva u EU.

Povodom posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Čikagu, gde je proveo Božić sa srpskom dijasporom, Starović je rekao da je to bila važna i uspešna poseta i da je srpka dijaspora u tom gradu ogroman resurs i u političkom i u ekonomskom smislu, koji se može staviti u funkciju razvoja Srbije i zaštite naših političkih interesa.

-Ekonomski potencijali su nesumnjivo veliki, mnogi pripadnici našeg naroda bave se ozbiljnim biznisom, veoma su ugledni. Čikago je tvrđava Demokratske partije, to je takode nešto što možemo staviti u funkciju zaštite naših političkih interesa- rekao je Starović.Na pitanje o sutrašnjoj poseti predsednika Aleksandra Vučića Priboju, Starović je naveo da prihvatanje poziva da dode u taj grad pokazuje da predsednik ne beži od preuzimanja odgovornosti za sve situacije koje utiču na društveni i politički život i da će na direktan način dati svoj lični doprinos da se tenzije spuste i da svi dobiju ispravne poruke da svi naši građani imaju jednaka prava i mogu da osećaju Srbiju svojom domovinom.

Podsećajući da je grupa policijaca van dužnosti pevala pesme koje su apsolutno neprimerene i predstavljaju ozbiljnu uvredu prema Bošnjacima, Starović je naglasio da policijaci moraju da imaju visok stepen odgovornosti prema uniformi koju nose, čak i van dužnosti i da se na svakom mestu moraju ponasati dostojno, u skladu sa ovlašćenjima koja imaju.

Na pitanje o negativnim komentarima iz Sarajeva na obeležavanje 30 godina postojanja Republike Srpske, Starović je rekao da ga to prilično zabrinjava jer u takvim porukama provejava ozbiljna količina mržnje, ne samo prema RS, nego i prema srpskom narodu i da bi bilo mnogo korisnije da spuste loptu i vrate se dijalogu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter